Rally dollar afgebroken door dalende rendementen

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

7 October 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De cijfers met betrekking tot het ondernemersvertrouwen in de VS waren verontrustend zwak.

D
it had invloed op de verwachtingen ten aanzien van het beleid van de Federal Reserve en leidde tot een daling van de Amerikaanse obligatierendementen met 15 basispunten. Het zorgde voor tegenwind, waardoor de dollar zijn recente rally niet goed meer kon voortzetten. De euro wist zich enigszins te herstellen, richting het niveau van 1,10. Terwijl het Amerikaanse banenrapport van vrijdag het sentiment in de VS stabiliseerde, bleken de lagere rendementen een zegen te zijn voor de valuta uit opkomende markten in het algemeen, en vooral voor de Latijns-Amerikaanse valuta.

Er is een kloof aan het ontstaan tussen de ‘soft data’ van de survey en de harde cijfers, vooral wat werkgelegenheid en consumptie betreft, en dit begint op de financiële markten het centrale thema te worden. De laatste ISM-cijfers met betrekking tot het sentiment waren zwak, dus we denken dat de cijfers van de Duitse industriële productie maandag en dinsdag – en zelfs de cijfers uit de VS, die normaal gesproken ‘second-tier’ zijn, buitengewoon belangrijk worden. De week wordt donderdag afgesloten met de cijfers over de inflatie in de VS en door de notulen van de laatste ECB-bijeenkomst. Bovendien is er altijd nog het onvoorspelbare nieuws over de brexit, waarbij de onderhandelingen de laatste fase ingaan.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

In de eurozone wordt het een ongewoon rustige week. We krijgen de Duitse industriecijfers en zullen ons ook richten op de notulen van de septemberbijeenkomst van de ECB, die donderdag worden vrijgegeven. Gezien de onzekerheid rond het beleid en de cijfers is dit document belangrijker dan gewoonlijk; de mate van consensus over het pakket verruimingsmaatregelen en de mate waarin men zich zorgen maakt over de stagnatie die in de economische cijfers te zien is, zullen doorslaggevend zijn.

GBP

De PMI voor de bouwsector in het VK was abominabel. Dit bevestigt dat het ondernemersvertrouwen in het VK merkbaar daalt – hoewel het lastig is om het effect van de brexit los te zien van de wereldwijde daling van het sentiment. De Bank of England komt steeds meer onder druk te staan om de rente te verlagen, maar de koers van het pond zal vooral bepaald worden door het verloop van de brexit-onderhandelingen, en minder door retrospectieve cijfers over de economie. Wij blijven van mening dat uitstel van de brexit en algemene verkiezingen in november het meest waarschijnlijke scenario is, en denken daarom dat het pond op korte termijn een bescheiden winst zou kunnen boeken.

USD

Inmiddels is ook aan de andere kant van de oceaan een groeiend gat tussen het sentiment en de feitelijke economische cijfers te zien. De ISM-cijfers over de zakelijke activiteit waren in september vrij triest, waarbij met name de component werkgelegenheid in de dienstverlening een heel somber beeld gaf. Het banenrapport van september toonde echter aan dat er op de Amerikaanse arbeidsmarkt nog steeds banen worden gecreëerd en neerwaartse druk op de werkloosheid bestaat, hoewel die nog niet tot een aanhoudende opwaartse druk op de lonen heeft geleid. Deze week zal de aandacht vooral uitgaan naar de notulen van de Fed-bijeenkomst, die woensdag gepubliceerd worden – hoewel die door de recente economische ontwikkelingen alweer enigszins achterhaald zijn – en naar de inflatiecijfers, die dinsdag verschijnen.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL