Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Rally dollar, sell-off obligaties versnelt

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

8 March 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Toen het economische nieuws er vorige week op bleef wijzen dat de economie zich snel herstelt en het gigantische pakket stimuleringsmaatregelen van de regering-Biden door het Amerikaanse Congres kwam, ging de heftige sell-off op de markt voor Amerikaanse staatsobligaties steeds sneller.

D
oordat de Fed expliciet heeft beloofd inflatiedruk te negeren en de rentes op nul te houden, zit de korte kant van de rentecurve veilig op zijn plaats, maar de sell-off van lange leningen die vorige week plaatsvond, begint nu toch ook effect op de valutamarkten te krijgen. De dollar wist terrein te winnen ten opzichte van de meeste G10-valuta, terwijl de opkomende markten de effecten het sterkst voelden. De valuta van de landen rond de Grote Oceaan hielden – door de stabiliteit van de Chinese yuan – goed stand, maar de meeste andere grote valuta uit opkomende markten gingen vorige week met 1-3% in de uitverkoop.

We verwachten dat de bewegingen op de Amerikaanse rentemarkten wereldwijd de financiële markten zullen blijven bepalen. De ECB komt donderdag bijeen. Het wordt daarbij interessant om de reactie vanuit de centrale bank te peilen op de (tot nu toe beperkte) stijging van de financieringskosten voor de overheid in de eurozone. In de VS zouden de inflatiecijfers van woensdag de schrikkerige obligatiemarkten wel eens flink kunnen raken – als die cijfers opnieuw een opwaartse verrassing zijn.

coronavirus fears abate

Belangrijke valuta in detail

EUR

Alle ogen zijn nu gericht op de februaribijeenkomst van de ECB, die donderdag plaatsvindt. De aandacht zal uit blijven gaan naar de teleurstellende economische cijfers, het trage tempo waarmee op het Europese vasteland wordt gevaccineerd en de sell-off van Europese staatsobligaties door de marktbewegingen in de VS. We verwachten geen beleidswijzigingen, maar de mededelingen van de centrale bank zijn op twee punten belangrijk. Ten eerste is het de vraag hoe ver de onvermijdelijke neerwaartse bijstelling van de economische prognoses voor 2021 zullen gaan. Ten tweede is het mogelijk dat de in het kader van de pandemie ontwikkelde instrumenten worden ingezet om een ongewenste opwaartse beweging van de rendementen tegen te gaan. Dit laatste zou de gemeenschappelijke munt onder druk kunnen zetten, en het is niet uitgesloten dat deze op korte termijn verdere bewegingen omlaag maakt.

GBP

Het Britse pond weet de ‘back-up’ bij de Amerikaanse rendementen nog steeds beter het hoofd te bieden dan de meeste andere valuta. Het feit dat het VK met zijn vaccinatiecijfers wereldwijd op kop ligt, is belangrijke steun voor de munt, en dit verschil in de vaccinatievoortgang wordt door de eurozone nog steeds niet ingelopen. Hierdoor zou het pond zijn stevige positie ten opzichte van de euro moeten kunnen vasthouden. Vrijdag verschijnt het bbp-cijfer van januari. Vanwege de derde nationale lockdown zal dit cijfer waarschijnlijk een negatief beeld geven, maar we verwachten dat de FX-markten deze retrospectieve indicator zullen negeren en hun aandacht op gebeurtenissen elders zullen blijven richten.

USD

Het banenrapport van februari vormde het nieuwste bewijs dat het herstel van de Amerikaanse economie, na de stagnatie in de herfst die door de lockdowns veroorzaakt was, op stoom begint te komen. In de sector hospitality and leisure (horeca en vrije tijd) werd weer meer personeel aangetrokken, wat voor een netto-banencreatie van 400.000 zorgde – dubbel zo hoog als verwacht. De werkloosheid daalde en het arbeidsmarktparticipatiecijfer bleef stabiel. In het weekend werd het enorme pakket stimuleringsmaatregelen van de regering-Biden aangenomen. Dit betekent voor een gemiddeld Amerikaans gezin een netto inkomensoverdracht van meer dan $10.000, nog afgezien van de gestegen werkloosheidsuitkeringen en de diverse overdrachten aan staten en lokale overheden. Deze zee van geld rolt af op een economie die aan de vraagkant op stoom begint te komen, maar aan de aanbodkant steeds vaker met knelpunten te maken heeft. Wij denken dat de sell-off van Amerikaanse staatsobligaties nog wel wat speelruimte heeft, maar het is onmogelijk te voorspellen welk effect deze geldsmijterij – waar geen maatregelen tegenover staan om de belastinginkomsten te verhogen – op korte termijn op de Amerikaanse dollar zal hebben.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL