Handelt uw bedrijf met China? Ontvang praktische tips om uw valutarisico te verminderen. Meld u hier aan voor de webinar.

Rally dollar stokt, beleggers zoeken weer risico

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

28 June 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Overal ter wereld waren rally’s van financiële activa te zien.

D
e koersen van Amerikaanse aandelen schoten naar nieuwe recordhoogtes en de commodityprijzen herstelden zich van de sell-off die na de koerswijziging van de Fed was ontstaan. De valutakoersen gedroegen zich min of meer zoals ze dat voorafgaand aan de bijeenkomst van de Fed hadden gedaan. De koers van de dollar begon weer te dalen, veilige havens zoals de Japanse yen en de Zwitserse frank hadden het moeilijk en de commodity-afhankelijke valuta deden het buitengewoon goed, vooral de Latijns-Amerikaanse valuta.

De markten lijken te hebben geconcludeerd dat de Federal Reserve, die bij zijn bijeenkomst van juni ‘hawkish’ klonk, sindsdien iets milder is geworden. Wij kunnen ons daarin vinden. Het waren namelijk stevige woorden, maar door de politieke weerstand zal het lastig worden om de zeer inflatoire beleidsmix op korte en middellange termijn te wijzigen. Deze week keert de aandacht terug naar de macro-economische indicatoren. Vooral de flash-inflatiecijfers van juni uit de eurozone (dinsdag) en het werkgelegenheidsrapport uit de VS (vrijdag) zijn van belang.

Equity markets and risk assets rally on easing virus fears

Belangrijke valuta in detail

EUR

Anders dan in het VK waren de PMI-cijfers in de eurozone nog beter dan verwacht – het zijn zelfs de beste cijfers van de afgelopen 15 jaar. Dit komt door de inhaalvraag die eindelijk vrijkomt nu de coronabeperkingen worden opgeheven. Het lijkt er steeds meer op dat wij gelijk krijgen: het herstel gaat verder en is sneller dan verwacht, net als in de VS. Inflatierapporten zijn nu overal extra belangrijk, en dat geldt ook voor het flashrapport over de inflatie in de eurozone in juni. Wij denken dat er ruimte is voor nog een opwaartse verrassing. Dit zou het herstel van de euro, die een klap kreeg door de uitspraken van de Fed, kunnen aanwakkeren.

GBP

De PMI-indices voor economische activiteit waren iets zwakker dan verwacht, maar toch zijn het nog steeds hele goede cijfers, die erop wijzen dat de economische activiteit in de meeste sectoren toeneemt. De Bank of England heeft elk serieus gesprek over een aanscherping van het beleid feitelijk opgeschoven naar september. Dat is logisch, want dan zal duidelijker zijn of de inflatiedruk tijdelijk is. Er valt dus geen macro-economisch nieuws of beleidsnieuws te verwachten, en daarom staat er in het VK in feite weinig op de agenda. De handel in het Britse pond zal waarschijnlijk bepaald worden door gebeurtenissen elders.

USD

De ‘hawkish’ houding van de Federal Reserve die uit de bijeenkomst van juni was gebleken, werd in de vele toespraken van vorige week genuanceerd. De instelling lijkt verdeeld te zijn over het standpunt van voorzitter Powell dat de inflatie zal afnemen zonder dat daarvoor een aanscherping van het beleid nodig is. Toch is dit alles voorlopig ‘veel geschreeuw en weinig wol’, want zelfs de meest ‘hawkish’ leden van het FOMC kunnen zich renteverhogingen pas eind 2022 voorstellen. Deze retoriek van de Fed zal waarschijnlijk niet veel invloed op de markt te hebben. We verwachten dat de stijgende activaprijzen en toenemende inflatiedruk de komende tijd blijven bestaan – wat vooral voor valuta uit opkomende markten gunstig is.

Het werkgelegenheidsrapport van vrijdag zal meer inzicht geven in de spanning tussen de grote vraag en de aanbodkant, die na de ontwrichting door de coronacrisis moeite heeft om in de dienstensector voldoende personeel aan te trekken en capaciteit op te bouwen. Volgens ons zal de banengroei aanzienlijk zijn en zal de werkloosheid opnieuw een stukje dalen. De loonstijgingen zouden wel eens hoger kunnen zijn dan de markt verwacht.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.


Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL