Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Rendementen dalen, opleving markten en valuta opkomende markten door sterke economische cijfers

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

19 April 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De rendementen van Amerikaanse staatsobligaties daalden vorige week – wat vrij merkwaardig was.

I
n combinatie met de zeer sterke economische cijfers zorgde dit ervoor dat risicoactiva als aandelen, commodities en bedrijfsobligaties het goed deden. Niet verwonderlijk was de slechte prestatie van de dollar. De koers van de munt daalde ten opzichte van elke andere G10-valuta en alle belangrijke valuta uit opkomende markten. De hoge prijzen van olie en koper zijn vooral heel goed voor de Latijns-Amerikaanse valuta en de roebel. De laatste bleek nauwelijks last te hebben van de aankondiging van een nieuw pakket Amerikaanse sancties tegen Rusland.

Deze week zal de euro centraal staan. De ECB komt donderdag bijeen. Er worden geen beleidswijzigingen verwacht. De aandacht zal opnieuw uitgaan naar de mededelingen, met name over het PEPP, het opkoopprogramma voor staatsobligaties. Vrijdag verschijnen de voorlopige PMI-rapporten over de economische activiteit in april. Dit zijn belangrijke, doorslaggevende indicatoren voor de economische activiteit in de eurozone, die de ontluikende rally van de euro voor het eerst serieus op de proef zullen stellen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De recente terugval van de rendementen zal voor de ECB, die probeert de financiële situatie op een ruim accommoderend niveau te houden, een welkome adempauze zijn. Wij verwachten dan ook niet dat de ECB bij de bijeenkomst van donderdag veel nieuws zal zeggen. We denken dat Lagarde niets concreets zal melden over een verdere uitbreiding van het PEPP-opkoopprogramma voor staatsschulden. De PMI-indicatoren zullen vrijdag het belangrijkste nieuws van deze week zijn. De meeste marktstrategen verwachten een daling na de verrassend sterke cijfers van vorige maand, maar het is ook mogelijk dat bedrijven al vooruitkijken naar de opheffing van de lockdowns en we daardoor een opwaartse verrassing krijgen. Deze laatste zou de rebound van de euro verder aanwakkeren.

USD

De stroom indrukwekkende economische cijfers uit de VS had niet het verwachte effect op de rendementen van Amerikaanse staatsobligaties. Deze daalden zelfs, en een staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar levert nu nog maar 1,6% op. Er waren overal positieve verrassingen, bijvoorbeeld bij de inflatie, de uitkeringsaanvragen en de woningbouw, en de detailhandelsverkopen maakten een grote sprong. Dit laatste is het zoveelste teken dat de vraag de pan uit rijst. Door de toegenomen risicobereidheid wereldwijd en de lagere rendementen beleefde de dollar een sell-off. We verwachten dat de ‘second-tier’-cijfers van deze week het krachtige herstel van de Amerikaanse economie bevestigen. Het blijft afwachten wat de Amerikaanse rendementen gaan doen. Als de cijfers sterk blijven, zal dat volgens ons tot een nieuwe stijging leiden, naar de bovenkant van de recente bandbreedte.

GBP

De maandelijkse bbp-cijfers uit het VK bevestigden de verwachtingen van krimp in het eerste kwartaal. Wel waren sommige cijfers iets beter dan werd gevreesd. De markten negeerden deze cijfers, omdat ze oud nieuws zijn. De koers van het Britse pond bleef in lijn met die van de euro en steeg door de lagere rendementen op Amerikaanse staatsobligaties iets ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De arbeidsmarktcijfers van deze week zullen de markten waarschijnlijk nauwelijks in beweging brengen, want de nieuwe start van de Britse economie is hierin nog niet te zien. De PMI-indicatoren voor economische activiteit (vrijdag) en de inflatiecijfers (woensdag) zijn belangrijker. Vooral de eerste zouden een gezonde ‘rebound’ moeten laten zien, als gevolg van de heropeningsmaatregelen in april.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL