Renteverlaging Federal Reserve onwaarschijnlijk na banenrapport VS, stevige rally dollar

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

8 July 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

We verkondigden al een tijdje dat de rentemarkten, die voor de komende kwartalen bijna vier volledige renteverlagingen door de Federal Reserve inprijsden, te hard van stapel liepen.

H
et positieve banenrapport dat vorige week in de VS verscheen, bevestigt onze visie duidelijk: het tempo waarmee in de VS banen worden gecreëerd, vertoont geen vertraging van betekenis. Door dit nieuws steeg het rendement op tienjarig schatkistpapier tot boven het psychologische niveau van 2,00% en startte als tegentrend een rally in de Amerikaanse dollar, die vorige week ten opzichte van elke G10-valuta duidelijk hoger eindigde – met uitzondering van de Canadese dollar, die zelf door een sterk binnenlands banenrapport gesteund werd.
Hierbij moet opgemerkt worden dat de dollar ten opzichte van belangrijke valuta’s van opkomende markten veel wisselender presteerde. Vele van deze munten wisten, nu de angst voor de ontwikkeling van de wereldeconomie wat weggeëbd is, opnieuw een sterke prestatie neer te zetten, ten koste van hogere Amerikaanse rendementen.
Ook deze week zal de aandacht volledig op de VS gericht blijven. Federal Reserve-voorzitter Powell zal voor het Congres getuigen. We zijn benieuwd in hoeverre de recente positieve economische cijfers zijn enthousiasme voor een soepeler beleid zullen temperen.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De bekendmaking dat Christine Lagarde de volgende voorzitter van de ECB wordt, is een boodschap van continuïteit en zou marginaal dovish genoemd kunnen worden. Zo zagen de markten het in ieder geval. Er was een stevige rally van Italiaanse obligaties en de euro begon voordat het Amerikaanse banenrapport vrijdag verscheen al hoogte te verliezen. Bovendien wijst het feit dat de EU heeft besloten om Italië geen sancties voor zijn begrotingstekort op te leggen op meer tolerantie voor aanvullende fiscale stimuleringsmaatregelen. Naar onze mening betekent dit dat aanvullende monetaire versoepeling minder hard nodig zou kunnen zijn en dit op de middellange termijn positief voor de euro is.

GBP

Het lijkt er steeds meer op dat de onzekerheid over de impasse rond de brexit effect op het ondernemersvertrouwen in het VK begint te hebben. De PMI-indicatoren voor bedrijfsactiviteit daalden tot onder het kritieke niveau van 50, dat op krimp duidt. Deze week zullen we zien of de daadwerkelijke economische cijfers dit verlies aan vertrouwen weerspiegelen: woensdag wordt de groei van het BBP in de drie maanden tot en met mei gepubliceerd.

USD

Vorige week kwamen er positieve geluiden van het handelsfront, en vrijdag kwam het sterke Amerikaanse banenrapport daar nog eens bij. De banengroei leefde in juni ten opzichte van de dip in mei sterk op en de reële lonen blijven langzaam maar gestaag groeien. Er zijn geen aanwijzingen dat in de VS een recessie of zelfs een aanzienlijke vertraging in het verschiet ligt. Het lijkt het erop dat de markten na het verschijnen van het banenrapport volledig uitsluiten dat de Federal Reserve bij zijn bijeenkomst in juli de rente met 50 basispunten verlaagt. Eén verlaging is volgens ons politiek onvermijdbaar, maar we denken niet dat er een voedingsbodem voor een aanhoudende verruimingscyclus is.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten

DEEL