🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Risico-aversie zorgt voor opleving dollar

( Leestijd: 5 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

19 oktober 2020

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Aandelen en bedrijfsobligaties gingen vorige week wereldwijd in de uitverkoop. Beleggers zochten massaal de veilige havens op, en dan vooral de dollar, de Japanse yen en de Zwitserse frank.

T
och bleef de omvang van deze bewegingen beperkt en kwam er niet veel verandering in de handelspatronen die we in de afgelopen weken al zagen. De euro keerde terug in de bandbreedte die hij sinds augustus ten opzichte van de Amerikaanse dollar had en schommelt nu tussen de 1,16 en 1,19. De grootste verliezers waren vorige week de Centraal-Europese munten. De koersen daarvan daalden omdat vooral deze landen hard door de tweede golf van de COVID-19-epidemie worden getroffen.

In de eerste week van november vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats, en de markten gaan zich daar steeds meer op richten. De consensus lijkt te zijn dat een totale overwinning voor de Democraten (waarbij ze zowel het presidentschap als een meerderheid in de Senaat krijgen) positief voor risicoactiva zou zijn en negatief voor de Amerikaanse dollar. De belangrijkste cijfers van deze week zijn de flash PMI-indices voor economische activiteit in oktober, die vrijdag verschijnen. Er zijn wat neerwaartse risico’s ontstaan door de recente wildgroei aan plaatselijke lockdowns, en een grote teleurstelling zou verdere verruimingsmaatregelen door de ECB wel eens dichterbij kunnen brengen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

In de meeste landen van de eurozone worden de COVID-cijfers steeds slechter, en het sentiment rond de euro verslechterde vorige week toen opnieuw plaatselijke lockdowns werden ingesteld. De PMI-cijfers van vrijdag worden nu extra belangrijk, want die geven ons een eerste beeld van de economische gevolgen van deze gedeeltelijke lockdowns en beperkende maatregelen. Als het samengestelde cijfer lager blijkt te zijn dan 50 (het minimale niveau dat nog op economische groei duidt), komt de ECB extra onder druk te staan om aanvullende verruimingsmaatregelen aan te kondigen. Wij verwachten dan een sell-off van de euro.

GBP

Zoals we al verwacht hadden, liepen de brexit-onderhandelingen vorige week vast. Toch brak Boris Johnson – ondanks zijn dreigementen – de onderhandelingen niet af. De koers van het Britse pond volgde die van de euro grotendeels. Dit maakt duidelijk dat de markten er nog steeds op rekenen dat er een of ander beperkt akkoord komt. Ook wij verwachten dit. Er verschijnen deze week niet veel marktschokkende cijfers, dus we mogen ervan uitgaan dat de aandacht deze week gericht zal blijven op de COVID-cijfers in het VK en de kans op een nieuwe lockdown. Die laatste zou het pond wel eens hard kunnen treffen.

USD

De cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen waren vorige week heel goed, ondanks het feit dat de stimuleringsmaatregelen nog niet zijn verlengd. De Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in de eerste week van november plaatsvinden, beginnen de cijfers over de Amerikaanse economie nu te overschaduwen – en er zijn deze week sowieso niet veel cijfers. Volgens de peilingen is de voorsprong van de Democraten nu groter en stabieler dan op dit moment in 2016, en dat zou goed voor risico-activa moeten zijn. De handel zal zich deze week vooral laten leiden door het laatste debat tussen de presidentskandidaten, dat donderdag plaatsvindt.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL