Risicomijding goed voor Amerikaanse dollar

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

26 November 2018

Auteur
Sophie Scheltema

De wereldwijde sell-off op de financiële markten bleef rond Thanksgiving in de VS doorgaan. Er was geen belangrijk monetair of economisch nieuws, en de valutamarkten reageerden volgens het boekje op signalen van andere risicovolle activa.

C
ommodity-valuta´s als de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar en de Noorse kroon hadden het sterkst te lijden. De koers van de dollar steeg juist, ten opzichte van elke andere G10-valuta behalve tegenover de veilige havens, de Japanse yen en de Zwitserse frank. De sell-off van commodity´s bepaalde ook de prestaties van de opkomende markten, waarbij olie-importeurs als Turkije het beter deden dan exporteurs van commodity’s, vooral in Latijns-Amerika.
Volgende week zal de aandacht van de valutamarkten waarschijnlijk volledig gericht blijven op politieke ontwikkelingen. Het debat voorafgaand aan de stemming in het Britse parlement over het door de EU en premier May bereikte brexit-akkoord zal bepalend zijn, maar we hebben volgend weekend ook de bijeenkomst van de G20, én er kan beweging ontstaan rond de impasse over de Italiaanse begroting, die tussen de Italiaanse regering en de Europese Commissie bestaat.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR

De euro wist zijn verliezen tegenover de dollar vorige week redelijk binnen de perken te houden. Dat was een hele prestatie gezien het sombere nieuws uit de eurozone. De PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit waren alweer zwakker. De samengestelde index bereikte met 52,4 zijn laagste punt in 47 maanden. Dit duidt nog steeds op groei, maar bevestigt een zorgwekkend verlies aan momentum. Ook de inflatie wil niet oplopen. We moeten daarom een vraagteken zetten bij onze inschatting dat de ECB in het derde kwartaal van 2019 de rente gaat verhogen. Als we hier in december geen significante rebound zien dan zullen we onze voorspelling verder in de tijd opschuiven, en onze verwachting voor het niveau van de euro naar beneden bijstellen.

GBP

Nu we wat brexit betreft het moment van de waarheid gaan beleven, negeren de markten het economische nieuws vrijwel volledig. Premier May en de Europese Unie hebben in het weekend de definitieve ontwerp-overeenkomst afgerond. Het drama verplaatst zich nu naar het Britse parlement. Bij de bookmakers is de kans dat het voorstel het haalt iets lager dan 50%, maar in feite weet niemand wat de uitkomst zal zijn. Het Britse pond liet zich door het nieuws over het akkoord zondag niet uit balans brengen en wacht op de uitkomst van de stemming. Verder wordt weinig nieuws uit het VK verwacht, dus de handel in het pond zal de komende weken bepaald worden door het tellen van de stemmen voor en tegen het akkoord.

USD

Zoals vaak het geval is in de vakantieweek rond Thanksgiving werd de handel in het dollar vooral bepaald door gebeurtenissen elders. De algemene nervositeit op de markt bracht de koers van de munt iets omhoog. Deze week zal het waarschijnlijk niet veel anders zijn. De belangrijkste gebeurtenis wordt de publicatie van de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve woensdag. De markten hebben op een na alle voor 2019 ingeprijsde renteverhogingen geschrapt, en men wil heel graag weten of de retoriek van de Fed deze inschatting rechtvaardigt.

DEEL