Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Scherpe daling dollar na slechte Amerikaanse banencijfers

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

10 May 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Het Amerikaanse banenrapport was veel slechter dan verwacht.

H
et Amerikaanse banenrapport was veel slechter dan verwacht. Hierdoor werd de reeks positieve economische verrassingen uit de VS doorbroken en kelderde de koers van de dollar ten opzichte van vrijwel elke belangrijke valuta ter wereld. De obligatierendementen daalden en de prijzen van commodity’s (basisproducten) schoten weer eens omhoog, waardoor ook de koersen van commodity-afhankelijke valuta stegen. In de G10 werd de Zweedse kroon aangevoerd, samen met de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar, met 2% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door de eerste afzwakking van de coronagolf in Brazilië sprong de koers van de Braziliaanse real, een munt waar we al een tijdje nadrukkelijk op wijzen, met bijna 4%.

Deze week wordt het Amerikaanse inflatierapport van april belangrijk nieuws. Na de stijging van de inflatie in maart en het zwakke banenrapport van vorige week zou het erg vervelend zijn als de inflatie in april hoog blijkt te zijn geweest. Dat zou er namelijk op kunnen wijzen dat aanbodbeperkingen, in ieder geval op korte termijn, een ernstig probleem beginnen te worden. Op het moment van schrijven lijkt het erop dat de uitslag van de Schotse verkiezingen nauwelijks indruk op het Britse pond heeft gemaakt. Mogelijk betekent dit dat de markten een onafhankelijk Schotland op middellange termijn niet als risico voor het Verenigd Koninkrijk zien.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Het weinige nieuws uit de eurozone was in het algemeen positief. De Duitse detailhandelsverkopen waren een positieve verrassing. Dit kan betekenen dat de inhaalslag ten opzichte van de economieën van de VS en het VK, waar zo vurig op wordt gehoopt, nu van start gaat. Er is weinig aandacht aan besteed, maar op politiek gebied is voortgang geboekt: de uitvoering van de pandemieprogramma’s in de EU is een stap dichterbij en dit zou de economie van de eurozone vanaf de tweede helft van dit jaar de wind in de rug moeten geven. De koers van de gemeenschappelijke munt reageerde vorige week met name op het zwakke banenrapport uit de VS – met een forse stijging. We verwachten dat deze trend zich op middellange termijn zal voortzetten.

GBP

De Bank of England besloot om het tempo van de obligatie-aankopen te verlagen. Dat leek ‘hawkish’, maar was het niet helemaal: men besloot ook om zowel de verwachte einddatum van de aankopen als de totale omvang ervan ongewijzigd te laten. Na de bekendmaking van de uitslagen van de Schotse verkiezingen in het weekend leek de vroege Aziatische handel op een positieve marktreactie te wijzen. De voorstanders van onafhankelijkheid krijgen een duidelijke meerderheid in het Schotse parlement, maar de markten leken vertrouwen te putten uit signalen van de regering van Boris Johnson dat een veto kan worden uitgesproken tegen initiatieven om direct een nieuw referendum te houden.

USD

Het uiterst zwakke banenrapport uit de VS stond in schril contrast met het positieve nieuws uit andere regio’s, en vooral met de toenemende prijsdruk door de spanningen in de toeleveringsketens. Het kan zijn dat tijdelijk minder personeel wordt aangenomen omdat de werkloosheidsuitkeringen royaal zijn en bedrijven vanwege de opwarmende economie aarzelen om hogere lonen te bieden. Als dit zo is, zal het probleem zich in komende maanden waarschijnlijk vanzelf oplossen. Wij blijven voor de korte en middellange termijn uiterst positief over de economische ontwikkelingen in de VS, maar houden de indicatoren voor de toestand op de arbeidsmarkt in de komende weken scherp in de gaten. Onze prognose dat de weg van de minste weerstand de dollar omlaag leidt, werd vorige week overigens duidelijk bevestigd.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL