Handelt uw bedrijf met China? Ontvang praktische tips om uw valutarisico te verminderen. Meld u hier aan voor de webinar.

Stijging Oost-Europese valuta na ‘hawkish’ ommezwaai Oost-Europeanen

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

25 May 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De grote valuta bewogen vorige week niet veel, maar de centrale banken in Oost-Europa werden plotseling ‘hawkish’ – en dat trok alle aandacht.

D
e Poolse zloty en de Hongaarse forint schoten naar de toppen van de ranglijsten. De commodityprijzen daalden, en het effect daarvan op de olievaluta was voorspelbaar. De Chileense peso en de Noorse kroon waren vorige week de grote verliezers. De koers van de eerste werd omlaag gehaald door zowel de daling van de koperprijzen als de onzekerheid rond de verkiezing van een burgerconventie die een nieuwe grondwet moet gaan schrijven.

Wereldwijd werden de gegevensstromen iets wisselender. Er waren enkele tekenen van zwakte van de Amerikaanse economie. De PMI-indices voor economische activiteit – volgens ons de beste, toonaangevende maatstaf op dit gebied – lieten een sterk herstel zien en waren in de eurozone, de VS en het VK beter dan verwacht. Het lijkt erop dat onze optimistische kijk op de wereldeconomie dit jaar werkelijkheid gaat worden.

We denken dat de focus van de markten inmiddels vooral bij de publicatie van inflatiecijfers ligt en dat dit ook voor de FX-markten geldt. Vrijdag verschijnt de deflator van de particuliere consumptieve bestedingen, de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed. Als deze nogmaals voor een opwaartse verrassing zorgt, kan dat wereldwijd tot een schok op de obligatiemarkten leiden.

European Council to rule on May’s Brexit delay request

Belangrijke valuta in detail

EUR

De groei in het eerste kwartaal bleek zwakker dan verwacht, maar de markten negeerden dit nieuws omdat deze cijfers alweer achterhaald zijn. Ze werden gerustgesteld door een sterke en onverwachte stijging van de PMI-dienstenindex. De samengestelde index voor de dienstensector kwam met 56,9 uit op het hoogste niveau dat tot nu toe in de pandemie-rebound is gehaald. Dit belooft veel goeds. De voorlopige inflatiecijfers van mei komen pas volgende week. We verwachten dat de koers van de euro langzaam zal stijgen naarmate de markten tot zich laten doordringen wat de convergentie van de vaccinatiepercentages en het economisch herstel tussen de VS en de eurozone betekent.

GBP

Het Britse pond deed het vorige week nét iets beter dan de euro en werd daarmee de best presterende valuta van de G10. De werkloosheid bleek in april te zijn gedaald en de detailhandelsverkopen vertoonden een enorme stijging van 9%. Nog belangrijker was dat de PMI-index op 62 bleef. Dit is een heel hoog niveau dat op zeer sterke groei in alle sectoren wijst. De inflatie steeg, maar de stijging is tot nu toe beperkt en niet groter dan verwacht. Deze setting is in het algemeen positief, dus blijven we ‘bullish’ over het pond. Wel raden we aan om het nieuws over de verspreiding van de Indiase variant van het coronavirus te volgen, want die is het belangrijkste risico voor onze prognose voor het VK.

USD

De Amerikaanse rendementen blijven nog steeds binnen smalle bandbreedtes, maar uit de notulen van de bijeenkomst van april van de Federal Reserve, die vorige week werden gepubliceerd, blijkt dat een minderheid van de leden zich op zijn minst was ongemakkelijk voelt bij de radicale ommezwaai naar inflatietolerantie. De markt verwacht voorlopig nog niet dat de Fed het opkopen van staatsobligaties vóór 2022 gaat afbouwen. Wij denken dat de inflatiecijfers in de komende maanden overwegend voor opwaartse verrassingen zullen zorgen, maar sluiten ons aan bij degenen die stellen dat de politieke drempel voor de Fed om zijn uiterst accommoderende houding te laten varen op dit moment nog heel hoog is. De koers van de dollar zal in de komende maanden gedrukt worden door de inflatiedruk in combinatie met het feit dat de Fed de stimuleringsmaatregelen nog niet wil afbouwen.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL