🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Valuta opkomende markten aan kop, scherpe stijging commodityprijzen tegenover hogere obligatierendementen

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

15 maart 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Beleggers beginnen steeds meer aandacht te krijgen voor de toenemende volatiliteit op de rentemarkten, terwijl de valutamarkten vooral bepaald worden door de risicobereidheid en de commodityprijzen.

H
et is opvallend dat de historische correlatie tussen hogere rendementen op Amerikaanse staatsobligaties en een sterkere dollar vooralsnog niet te zien is. De Europese rendementen daalden vorige week zelfs, als reactie op een ‘dovish’ bijeenkomst van de ECB, maar de euro wist de week ten opzichte van de greenback ongewijzigd af te sluiten. Door de hogere olieprijzen waren de commodity-valuta vorige week echter de grote winnaars, zowel bij de G10 (Noorse kroon, Australische en Canadese dollar) als in Latijns-Amerika.

Deze week zal alle aandacht uitgaan naar de bijeenkomst van de Federal Reserve van maart, die woensdag plaatsvindt. Er worden geen beleidswijzigingen verwacht, maar de markten willen weten hoe de Fed reageert op de aanzienlijke stijging van de langetermijnrendementen en de opvallende sprong in de verwachte renteverhoging in het jaar 2023 – die in tegenspraak is met de prognoses van de Fed zelf. Voor de G10 is de bijeenkomst van de Bank of England donderdag het sluitstuk van de week.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De ECB heeft duidelijk gemaakt dat hij zich, in tegenstelling tot de Federal Reserve, zorgen maakt over de ‘back-up’ van rendementen en de mogelijke gevolgen daarvan voor het herstel van de economie. Men heeft aangekondigd de aankopen van staatsobligaties in het kader van het PEPP-programma te versnellen, om verdere stijgingen van de rendementen tegen te gaan. Opvallend is daarbij dat de koers van de euro niet of nauwelijks in beweging komt door deze belangrijke ontwikkeling, of de gebrekkige voortgang bij het vaccineren en het stabiliseren van het aantal nieuwe COVID-19-gevallen op het Europese vasteland. De munt eindigde de week op een middenpositie tegenover zijn belangrijkste tegenhangers, opvallend genoeg ook ten opzichte van de dollar. Wij denken dat deze veerkracht veelzeggend is en aangeeft dat er ruimte bestaat voor een rally van de euro, mits het Europese vaccinatieprogramma eindelijk op stoom komt.

GBP

Het is op dit moment moeilijk te bepalen hoe het écht met de economie van het VK gaat. De cijfers worden niet alleen vertroebeld door de lockdowns, maar ook door de – misschien tijdelijke – dip in de handel met de EU na de brexit. De vaccinatievoorsprong van het VK heeft de koers van het pond gesteund, vooral ten opzichte van de euro, maar dit zou nu wel eens volledig ingeprijsd kunnen zijn. De handel in het Britse pond blijft binnen een smalle bandbreedte en lijkt niet veel kracht te hebben ten opzichte van de gemeenschappelijke munt en de dollar. De bijeenkomst van de Bank of England van deze week zou het pond zelfs kunnen steunen. Verwacht wordt dat de toon van het MPC optimistischer zal zijn, gezien het succes bij de uitrol van het vaccinatieprogramma en het vrij ambitieuze pakket steunmaatregelen dat de regering-Johnson heeft aangekondigd.

USD

De Amerikaanse vastrentende waarden gingen vorige week weer in de uitverkoop, maar de uitslag van de bewegingen was niet zo groot en de grote veilingen van staatsobligaties verstoorden de markten niet. Het inflatiecijfer van februari was grofweg zoals verwacht, maar andere hoogfrequente cijfers zoals de wekelijkse uitkeringsaanvragen overtreffen in het algemeen de verwachtingen. Zoals gezegd zal de bijeenkomst van de Federal Reserve deze week bepalend zijn voor de koers van de dollar. We zijn benieuwd naar de veranderingen in de economische prognoses van het FOMC en naar eventuele pogingen om de stijging van de obligatierendementen af te remmen. Eén ding zal tijdens de persconferentie zeker aan de orde komen: de discrepantie tussen de eigen prognoses van de Fed, die aangeven dat de rentes tot eind 2023 niet zullen stijgen, en een markt die begint in te prijzen dat er vroeg in 2023 een volledige renteverhoging komt.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL