🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Valutamarkten niet onder indruk van ‘hawkish’ centrale banken

( Leestijd: 3 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

30 augustus 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Fed-voorzitter Powell was na de jaarlijkse internationale bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole kort en krachtig: de boodschap was heel duidelijk ‘hawkish’. Toch leken de valutamarkten deze ontwikkeling al te hebben ingeprijsd, want de reactie was vrij gedempt.

T
en opzichte van de koersen van de week ervoor hebben alle G10-valuta zich nu minder dan 1% bewogen. De koersen van veel valuta uit opkomende markten zijn zelfs gestegen, waarbij de Chileense peso en de Latijns-Amerikaanse valuta in het algemeen aan kop gaan. Zelfs de euro heeft, ondanks de exploderende stroommarkten in Europa, min of meer houvast gevonden op pariteitsniveau. ECB-vertegenwoordigers deden ongewoon agressieve uitspraken over de noodzaak om de inflatie onder controle te krijgen. Sommigen hadden het over een gigantische sprong van 75 basispunten bij de bijeenkomst in september. Dit zorgt er momenteel voor dat de koers van de gemeenschappelijke munt niet verder daalt.

Handelaren blijven gespitst op de uiterst volatiele gas- en stroomprijzen in Europa. Die hebben inmiddels al geleid tot noodverklaringen van EU-vertegenwoordigers, waarin wordt gesproken over prijsplafonds en rantsoenering. In de komende dagen zal bekend worden hoe het plan precies in elkaar zit. Wij verwachten dat dit de bewegingen op de markt zal bepalen. Woensdag krijgen we de inflatiecijfers uit de eurozone en de Chinese PMI’s, en vrijdag het Amerikaanse arbeidsmarktrapport. Deze cijfers zullen een actueel inzicht geven in de mondiale wisselwerking tussen inflatie en economische groei.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De PMI-indicatoren voor economische activiteit waren zwakker dan verwacht. Ze wijzen nu op een lichte krimp van de economische activiteit. Op de aardgas- en stroommarkten worden steeds weer nieuwe prijsrecords geboekt, gevoed door de angst voor gastekorten. Op het moment van schrijven heeft de EU maatregelen aangekondigd die er in feite op neerkomen dat men op deze markten gaat rantsoeneren. De ECB heeft andere zorgen: men is de markten aan het voorbereiden op een grote, langdurige verhoging van de rentes, die in september zou kunnen beginnen met een gigantische stap van 75 basispunten. De euro blijft rond pariteit schommelen, onder de neerwaartse druk van een dreigende recessie maar versterkt door het kleiner wordende verschil tussen de Europese en de Amerikaanse rentes. Iedereen kijkt nu uit naar het flash-inflatierapport van augustus, dat woensdag verschijnt. De druk op de ECB zal er niet minder worden, want zowel het headlinecijfer als – wat verontrustender is – het kerncijfer zullen naar verwachting opnieuw de hoogste in tientallen jaren zijn.

GBP

In de Britse economie is – net als in de economieën van de meeste andere G10-landen – een scherpe divergentie te zien tussen de veerkrachtige dienstensector, die gesteund wordt door volledige werkgelegenheid en de goede financiële positie van de huishoudens, en de kwakkelende productiesector, die schade heeft opgelopen door de enorme verhogingen van de energieprijzen en de aanhoudende problemen in de toeleveringsketen. De economie is momenteel niet in een recessie en de Bank of England richt zijn aandacht volledig op het beteugelen van de inflatie. Het VK is (na Nieuw-Zeeland) nu de tweede G10-economie waarvoor de markten verwachten dat de daggeldrente zo’n 4% zal worden. Dit zou het Britse pond op de middellange termijn moeten steunen, hoewel de markten vooralsnog op het negatieve gericht zijn. Er staat deze week geen belangrijk economisch nieuws of beleidsnieuws op de agenda, dus de koers van het pond zal waarschijnlijk de EUR/USD-koers op de voet volgen.

USD

De tweedeling tussen het ondernemersvertrouwen en de kracht van de arbeidsmarkt was vorige week ook in de VS duidelijk te zien. De PMI-indicatoren waren belabberd, maar het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen blijft heel laag en toont aan hoe sterk de arbeidsmarkt is. Voorzitter Powell kwam in zijn korte toespraak in Jackson Hole meteen ter zake: de Federal Reserve blijft al zijn aandacht op de inflatie richten, ondanks eerste tekenen dat die afvlakt. Deze week zal het banenrapport van augustus de doorslag geven. Ook dit keer wordt verwacht dat de banengroei uitstekend is, de arbeidsmarkt nog steeds op of boven volledige werkgelegenheid zit en de lonen sterk zijn gestegen (maar niet de headline-inflatie nog niet kunnen bijhouden). Intussen worden de rentes steeds verder naar boven bijgesteld en kan nog steeds, net als voor het VK en Nieuw-Zeeland, worden ingeprijsd dat de Federal Reserve de rentes in de VS uiteindelijk tot meer dan 4% verhoogt.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL