Zweem van normaliteit keert terug op valutamarkten

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

20 April 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Het was vorige week vrij rustig op de valutamarkten. Dat was voor de afwisseling welkom, na de stuiptrekkingen die het coronavirus in de afgelopen twee maanden veroorzaakt heeft.

D
e G10-valuta eindigden minder dan 1% hoger, met uitzondering van de Noorse kroon, die te lijden had onder de sell-off van olie. Valuta uit opkomende markten die ofwel aan olieprijzen blootgesteld zijn (zoals de Colombiaanse en de Mexicaanse peso) of hele zwakke fundamentals hebben (Zuid-Afrikaanse rand, Turkse lira), vormden de belangrijkste uitzonderingen.

In sommige landen worden de beperkingen van de corona-lockdowns nu versoepeld; de markten zullen scherp in de gaten houden hoe de besmettingscijfers zich daar ontwikkelen. Zowel in de eurozone als in de VS en het VK verschijnen de voorlopige PMI-indices voor economische activiteit van april, die bijna in real time zullen laten zien hoe zwak de economie is. Deze cijfers zullen waarschijnlijk zó slecht zijn dat we er eigenlijk niet veel aan hebben. De werkloosheidscijfers uit de VS zijn belangrijker, want die zullen ons meer inzicht geven in de schade die op de Amerikaanse arbeidsmarkt is aangericht.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Donderdag zullen de markten zeker naar de PMI-indices van april kijken, maar die zijn waarschijnlijk zo laag zijn dat een paar punten hoger of lager ook niet veel meer betekent. Er heerst wat nervositeit rond de bijeenkomst van de Eurogroep van aanstaande donderdag en rond de herziening van de S&P-rating voor Italië, maar in beide gevallen lijken ons deze zorgen wat overdreven. De bestaande ECB-faciliteiten, met name het kersverse PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), zijn voor Italië en Spanje voldoende om alle fiscale stimuleringsmaatregelen te bieden die nodig zijn om de crisis te doorstaan. We verwachten dat S&P dit inziet en de rating van Italië ongewijzigd laat. Als dit gebeurt, zal de euro daar volgende week duidelijk van profiteren.

GBP

De maand april was tot nu toe vrij rustig voor het Britse pond, maar deze week zou wel eens behoorlijk volatiel kunnen worden. In de komende dagen krijgen we de eerste economische cijfers waarin de schade die door de crisis is veroorzaakt, met volle kracht doorwerkt.

Naast de al genoemde PMI-indices, die in april vrijwel zeker naar nieuwe historische dieptepunten zijn gekelderd, zal vrijdag de daling van de detailhandelsverkopen in maart veel aandacht krijgen. Halverwege de maand werden de lockdownmaatregelen ingevoerd, dus die laatste cijfers zijn waarschijnlijk bedroevend – hoewel er al niet veel van wordt verwacht. Dinsdag verschijnt ook een nieuw arbeidsmarktrapport. Dit loopt iets verder achter in de tijd en toont cijfers van een periode vóór de crisis, die nu nauwelijks nog relevant zijn.

USD

De coronacrisis zorgde in maart voor een daling van de Amerikaanse detailhandelsverkopen met 8,1%, en deze week gingen nog eens 5,25 miljoen banen verloren. We verwachten dat de arbeidsmarktcijfers uit de eurozone volledig in het niet zullen vallen bij de schade die op de Amerikaanse arbeidsmarkt is aangericht. De strengere Europese arbeidswetgeving, waardoor het lastiger is om werknemers te ontslaan, blijkt nu een zegen. Positief nieuws is dat het Amerikaanse Congres als reactie op de crisis een behoorlijke verhoging van de – in de VS traditiegetrouw karige – werkloosheidsuitkeringen heeft goedgekeurd. Dit zal het banenverlies tot op zekere hoogte verzachten. Wij denken dat de koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van Europese valuta laag zal blijven.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL