🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Angst voor no-deal brexit: Britse pond afgestraft

( Leestijd: 5 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

14 september 2020

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Het zou het vervolg op een slechte horrorfilm kunnen zijn: in de nieuwste aflevering van de serie ‘Brexit’ is het griezelen.

D
e brexit-onderhandelingen dreigen volledig te mislukken, wat tot economische en financiële chaos zou leiden. Het grootste slachtoffer was vorige week het pond. De koers van de Britse munt daalde meer dan 3% ten opzichte van elke belangrijke valuta ter wereld. Afgezien van de volatiliteit van het pond was het een vrij stille week voor de valutamarkten. De koersen van alle ‘majors’ bleven binnen vrij smalle bandbreedtes. Buiten de forex-handel viel de divergentie tussen Amerikaanse en Europese aandelen op: de laatste rallyden, terwijl de koersen van de eerste scherp daalden. Hierdoor konden de Europese aandelen het verschil dat door de outperformance van Amerikaanse aandelen tijdens de pandemie was ontstaan, wel enigszins inlopen.

Deze week zullen vooral het nieuws over brexit en de centrale banken de aandacht van de valutamarkten opeisen. De ECB-bijeenkomst van vorige week liep uit op een non-event. Deze week maken de Federal Reserve (woensdag) en de Bank of England (donderdag) bekend hoe ze op dit moment over de pandemie en het herstel van de economie denken, maar ook hier worden geen belangrijke bewegingen verwacht.

Why did Sterling rally after May’s crushing Brexit vote defeat?

Belangrijke valuta in detail

EUR

De septemberbijeenkomst van de ECB ging bijna ongemerkt voorbij. De centrale bank leek zich nauwelijks zorgen te maken over het gebrek aan inflatie of de stijging van de eurokoers. De recente terugval van de kerninflatie lijkt men aan technische kwesties in verband met seizoensinvloeden toe te schrijven, en men lijkt voor de komende maanden duidelijk van een omkering van deze verrassing uit te gaan. Het huidige niveau, dat net onder de 1,20 dollar ligt, is volgens de bank geen reden tot zorg. Bij gebrek aan belangrijke economische cijfers zal de handel in de euro deze week vooral door gebeurtenissen elders bepaald worden, en dan met name door de uitkomsten van de bijeenkomst van de Federal Reserve, die aanstaande woensdag plaatsvindt.

GBP

De cijfers over de Britse economie waren redelijk goed, maar dit nieuws werd volledig overschaduwd door de dreiging van de regering van Boris Johnson om het internationale recht te schenden en deels terug te komen op het brexit-scheidingsakkoord. Als gevolg hiervan kreeg het Britse pond er vorige week flink van langs. Deze week kan het pond mogelijk even op adem komen, gezien de stijgende weerstand die binnen de Conservatieve Partij tegen de zet van Johnson ontstaat. Donderdag vindt de bijeenkomst van de Bank of England plaats en kan de valutahandel zich daarop richten. Beleidswijzigingen worden niet verwacht, maar er wordt mogelijk voor direct ingaande aanvullende QE-maatregelen gestemd. Dit zou de koers van het pond op korte termijn bepalen: als het MPC unaniem, zonder tegenstemmen voor deze maatregelen kiest, kan dat wat steun voor het pond opleveren.

USD

De economische cijfers uit het VS waren opnieuw verrassend: ze blijven erop wijzen dat het herstel van de economie sneller gaat dan verwacht. De markten lijken zich tot nu toe nog niet druk te maken over de aankomende presidentsverkiezingen, waarbij het belangrijkste risico blijft dat partijen het op de dag van de verkiezingen niet eens zijn over de uitslag. Alle ogen richten zich nu op de bijeenkomst van de Fed, die woensdag plaatsvindt. Dit is de eerste bijeenkomst die plaatsvindt nadat de Fed eind augustus voor een flexibel inflatiedoel koos. De markten verwachten nu concrete ‘guidance’ over de consequenties hiervan voor het monetaire beleid. De ‘dot plot’, de renteverwachtingen voor 2023, worden een belangrijk gegevenspunt. Ze zullen voor het eerst in de publicatie van september worden opgenomen. Als de gemiddelde verwachting van de FOMC-leden bij nul blijft, kan dit slecht voor de dollar zijn. Het zou opnieuw bevestigen dat de Fed bereid is inflatierisico’s te laten bestaan om economische groei te stimuleren.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL