Handelen met Hong Kong en China - Optimalisatie van betalingen en valutarisico's. Registreer hier.

Ebury® Blog

Blijf op de hoogte van wat er speelt op de valutamarkt en andere updates.

Aanmelden updates

6

feb

Valuta-updates

Dollar herstelt zich na overdonderend werkgelegenheidsrapport

D

e grote centrale banken kwamen bijeen en verhoogden de rentes conform de marktverwachtingen. De markten zagen de mededelingen in het algemeen als ‘dovish’. Maar toen werden de valutamarkten geconfronteerd met het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport van januari. ( Leestijd: 5 min. )

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

De handel op de valutamarkten was vorige week volatiel. Er was geen duidelijke trend te zien. Het Britse pond was de winnaar van de week, de markten negeerden de zwakke detailhandelsverkopen. De Japanse yen presteerde het slechtst van alle G10-valuta toen bleek dat de Bank of Japan bij zijn januaribijeenkomst had besloten om zijn ultraruime rentecurvebeleid voort te zetten.

Enrique Diaz-Alvarez 23 januari 2023 Leestijd: 5 min.

Het Amerikaanse inflatierapport bevestigde de neerwaartse trend van de prijsdruk. Dit zorgde voor een feestje op de financiële markten, want men hoopt dat de renteverhogingen door de Fed binnenkort voorbij zullen zijn.

Enrique Diaz-Alvarez 16 januari 2023 Leestijd: 5 min.

We waarschuwen er al een tijdje voor: de grote kloof tussen de marktverwachtingen rond de toekomstige ECB-rentes en de inflatierealiteit. Nu heeft de ECB duidelijk voor onze zienswijze gekozen. Na zijn bijeenkomst van vorige week waarschuwde de centrale bank dat de rente met 50 basispunten wordt verhoogd zolang dat nodig is en dwong hij de Europese rente omhoog langs de curve.

Enrique Diaz-Alvarez 19 december 2022 Leestijd: 5 min.

Chinese Yuan

Vorige week werden de valutaranglijsten aangevoerd door een uitzonderlijk duo: de Chinese yuan en de Zwitserse frank. De eerste werd versterkt door de toenemende signalen dat in China het zero-COVID-beleid wordt afgebouwd. De bewegingen van de laatste leken te worden veroorzaakt door nervositeit over een ‘hawkish’ verrassing van de Zwitserse Nationale Bank deze week.

Enrique Diaz-Alvarez 12 december 2022 Leestijd: 5 min.

dollar crasht

De toespraak van Powell was vrij ‘dovish’ en de markten verwachten dat in China het zero-COVID-beleid zal worden versoepeld. Dit wakkerde de rally van risicoactiva aan en haalde de dollar onderuit, met een koersdaling ten opzichte van elke van zijn G10-tegenhangers.

Enrique Diaz-Alvarez 5 december 2022 Leestijd: 5 min.

Dollar lager

Door de verbeterde marktomstandigheden stegen vorige week overal ter wereld de koersen van risico-activa. Voor de aandelenmarkten, bedrijfsobligaties en commodity-valuta is de situatie nu optimaal: de recessie-angst lijkt overal af te nemen, vooral in de eurozone, terwijl de rentes niet meestijgen.

Enrique Diaz-Alvarez 28 november 2022 Leestijd: 5 min.

De dollar heeft een flink pak slaag gehad, maar wist zich vorige week licht te herstellen toen de ene na de andere Fed-vertegenwoordiger een ‘hawkish’ toespraak hield. De weinige cijfers die vorige week in de VS en de eurozone verschenen, waren in het algemeen beter dan verwacht. Dit versterkte de boodschap dat de inflatie nog steeds het belangrijkste probleem van de grote centrale banken is.

Enrique Diaz-Alvarez 21 november 2022 Leestijd: 5 min.

Vorige week kwam eindelijk het nieuws waar de markten wanhopig naar hadden uitgezien: de Amerikaanse inflatie bleek lager dan verwacht, de Amerikaanse obligatierentes daalden voor het eerst sterker dan tijdens de pandemie en overal ter wereld schoten de koersen van risicoactiva juichend omhoog.

Enrique Diaz-Alvarez 14 november 2022 Leestijd: 5 min.

Pond schiet omhoog

Risico-activa sloten de week overal ter wereld stabiel of hoger af, de markten prijzen de ’terminal rate’ (het eindpunt van de renteverhogingen door de centrale banken) ietsje lager in en de rendementen dalen.

Enrique Diaz-Alvarez 31 oktober 2022 Leestijd: 5 min.

1 2 3 10