Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Ebury® Blog

Blijf op de hoogte van wat er speelt op de valutamarkt en andere updates.

Aanmelden updates

26

sep

Valuta-updates

Markten reageren heftig op hectische renteverhogingen centrale banken, dollar profiteert

Z

o'n turbulente week als de vorige hebben de valutamarkten al lang niet meer meegemaakt. De meeste aandacht ging uit naar de Federal Reserve, die overduidelijk 'hawkish' was, maar ook veel andere centrale banken, bijvoorbeeld in Zwitserland, Zweden, Zuid-Afrika en het VK, verhoogden de rentes en luidden de noodklok over de inflatie. ( Leestijd: 5 min. )

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Het was een vervelende verrassing voor de Federal Reserve: het inflatiecijfer van vorige week was hoger dan verwacht. De prijsdruk blijkt dus toch niet te verminderen. Na dit nieuws schoten de rendementen op Amerikaans schatkistpapier omhoog.

Enrique Diaz-Alvarez 20 september 2022 Leestijd: 3 min.

Na de forse renteverhoging van 75 basispunten door de ECB en de 'hawkish' uitspraken van de gebruikelijke 'bronnen bij de ECB' schoot de koers van de gemeenschappelijke munt omhoog ten opzichte van de meeste van zijn wereldwijde tegenhangers. Alle andere Europese valuta gingen mee omhoog.

Enrique Diaz-Alvarez 12 september 2022 Leestijd: 5 min.

Fed-voorzitter Powell was na de jaarlijkse internationale bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole kort en krachtig: de boodschap was heel duidelijk 'hawkish'. Toch leken de valutamarkten deze ontwikkeling al te hebben ingeprijsd, want de reactie was vrij gedempt. Ten opzichte van de koersen van de week ervoor hebben alle G10-valuta zich nu minder dan 1% bewogen.

Enrique Diaz-Alvarez 30 augustus 2022 Leestijd: 3 min.

De Amerikaanse rentetarieven hebben nu de retracement afgerond van de daling die in de week daarvoor was ontstaan na het positieve inflatierapport. Vertegenwoordigers van de Federal Reserve hebben de verwachting aangewakkerd dat er in september opnieuw een grote renteverhoging komt.

Enrique Diaz-Alvarez 22 augustus 2022 Leestijd: 3 min.

Strikt technisch gezien is de Amerikaanse economie nu in een recessie beland. De renteverhogingen van de Federal Reserve worden nu van bijeenkomst tot bijeenkomst bepaald en zijn volledig afhankelijk van de inflatie en de arbeidsmarktcijfers. Dit besef zorgde in de VS voor een scherpe daling van de rendementen, wat vervolgens de dollar onderuit haalde ten opzichte van bijna elke belangrijke valuta ter wereld.

Enrique Diaz-Alvarez 1 augustus 2022 Leestijd: 3min.

Door de teleurstellende cijfers over de Amerikaanse economie daalden overal ter wereld de rendementen. Er is nu geen enkele kans meer dat de Federal Reserve deze week de rente met 100 basispunten verhoogt. Direct na de verrassende renteverhoging van 50 basispunten door de ECB veranderde er voor de gemeenschappelijke munt verbazingwekkend weinig, maar hij deed wel mee aan het algehele koersherstel ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Enrique Diaz-Alvarez 25 juli 2022 Leestijd: 3 min.

Ook in juni blijkt de inflatie in de VS zijn hoogste stand nog niet te hebben bereikt. Na dit vervelende nieuws schoot de koers van de dollar omhoog, maar de euro bood flink weerstand en hield vast aan het psychologisch belangrijke pariteitsniveau. De munt brak daar even doorheen en wist de week boven dit niveau af te sluiten.

Enrique Diaz-Alvarez 18 juli 2022 Leestijd: 3 min.

De angst voor een recessie is nu vooral op Europa gericht. De markten zijn steeds bezorgder over de kwetsbaarheid van de gasvoorziening in Europa, terwijl het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport een positief beeld van de Amerikaanse economie geeft. De Europese valuta deden het hierdoor slecht. De euro daalde het sterkst: meer dan 2% ten opzichte van de dollar.

Enrique Diaz-Alvarez 11 juli 2022 Leestijd: 3 min.

De eerste helft van 2022 werd vorige week passend afgesloten met een keiharde afstraffing van risicoactiva. De valutamarkten worden momenteel bepaald door de angst voor een recessie, en veel minder door het beleid van centrale banken of renteverschillen. De dollar heeft hiervan geprofiteerd.

Enrique Diaz-Alvarez 4 juli 2022 Leestijd: 3 min.