Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Ebury® Blog

Blijf op de hoogte van wat er speelt op de valutamarkt en andere updates.

Aanmelden updates

24

jan

Speciale rapporten

Een vooruitblik op de FOMC-bijeenkomst van januari: verhoogt de Fed in maart de rente of niet?

H

et belangrijkste gespreksonderwerp op de financiële markten tot nu toe dit jaar zijn de verwachtingen van beleggers ten aanzien van het tempo en de timing van renteverhogingen door de Federal Reserve. ( Leestijd: 5 min. )

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Vorige week zagen we dat een interessant thema werd voortgezet. Valuta van opkomende markten hielden stand, ook al hadden de aandelenmarkten in ontwikkelde landen het zwaar van wegens risicovermijding. De Amerikaanse koers nam een adempauze; het rendement over 10 jaar is gedaald met 2 basispunten.

Enrique Diaz-Alvarez 24 januari 2022 Leestijd: 5 min.

Het is een wat merkwaardige ontwikkeling: de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties blijven stijgen en de markt prijst een snellere cyclus van renteverhogingen door de Federal Reserve in, maar de dollar heeft het tot nu toe in 2022 moeilijk. De greenback werd vorige week massaal ingeruild voor elke belangrijke valuta – behalve voor de Russische roebel, want die is in de greep van de escalerende spanningen rond Oekraïne.

Enrique Diaz-Alvarez 17 januari 2022 Leestijd: 5 min.

De spectaculairste bewegingen waren vorige week op de markten voor vastrentende waarden te zien. Staatsobligaties hebben het nog steeds te verduren, nu de Fed zijn handen ervan af trekt en niemand anders ze lijkt te willen kopen. De tienjarige staatsobligaties lonken met bijna 1,8% inmiddels naar een tweejaarsrecord, maar de dollar wist opvallend genoeg nauwelijks te profiteren van de piek in zowel de nominale als de reële rendementen.

Enrique Diaz-Alvarez 10 januari 2022 Leestijd: 5 min.

De Federal Reserve liet bij zijn decemberbijeenkomst duidelijk weten zich steeds meer zorgen te maken over de inflatiedruk. De dollar reageerde zoals verwacht op dit nieuws, met koersstijgingen ten opzichte van alle andere G10-valuta. De Bank of England verhoogde de rente onverwacht en veroorzaakte daarmee op de markten alweer een 'whipsaw' (een volatiele, stijgende en daarna dalende beweging).

Enrique Diaz-Alvarez 20 december 2021 Leestijd: 5 min.

Op basis van de eerste gegevens lijkt de omikronvariant geen grotere virulentie te hebben dan de eerdere varianten, en zou het zelfs een minder schadelijke variant kunnen zijn. De koersen van risicoactiva schoten hierdoor natuurlijk overal ter wereld omhoog.

Enrique Diaz-Alvarez 13 december 2021 Leestijd: 5 min.

De verklaringen van Fed-voorzitter Powell, die overduidelijk 'hawkish' waren, deden nog eens een schepje bovenop de onzekerheid rond de omikron-variant van het coronavirus. Veilige havens als de Japanse yen en de Zwitserse frank presteerden daardoor vorige week buitengewoon goed, terwijl de koersen van risicoactiva omlaag tuimelden.

Enrique Diaz-Alvarez 6 december 2021 Leestijd: 5 min.

De meestal kalm verlopende Amerikaanse feestdag Thanksgiving werd ruw verstoord door een verkoopgolf op de financiële markten. Handelaren reageerden op de nieuwe Omicron-variant van het coronavirus in Zuid-Afrika door hun effecten massaal te verkopen. Op de valutamarkten uitte die angst zich in een traditionele vlucht naar veilige havens als de Japanse yen en de Zwitserse frank.

Enrique Diaz-Alvarez 29 november 2021 Leestijd: 5 min.

De aanzienlijke stijging van de dollar heeft afgelopen week nog meer momentum gekregen nadat de markten hun verwachtingen voor de Fed-pieken bekend hadden gemaakt, terwijl de extreem 'dovish' communicatie van de Europese Centrale Bank de euro laag hield.

Enrique Diaz-Alvarez 22 november 2021 Leestijd: 5 min.

De reactie op de markt op het inflatierapport uit de VS was ongewoon. De dollar steeg dit keer moeiteloos ten opzichte van andere G10-valuta. Toch waren de ware sterren van deze week de valuta van opkomende markten, met de Braziliaanse real aan kop. Een mogelijke verklaring voor deze dichotomie is het verschil tussen monetaire reacties op wereldwijde inflatiedruk.

Enrique Diaz-Alvarez 15 november 2021 Leestijd: 5 min.