Ebury® Blog
Blijf op de hoogte van wat er speelt op de valutamarkt en andere updates.
27
jun
Valuta-updates
Valuta houden patroon vast, markten zetten zich schrap voor nieuwe inflatiecijfers
e koersen van de G10-valuta waren aan het einde van vorige week niet veel anders dan aan het begin ervan. Er was weinig nieuws en beleggers waren nog aan het nadenken over de mededelingen van de centrale banken. De winnaar van vorige week was de Zwitserse frank. ( Leestijd: 5 min. )
Vorige week werden de valutaranglijsten verrassend genoeg aangevoerd door de Zwitserse frank. De Zwitserse Nationale Bank sloot zich aan bij andere 'hawkish' centrale bankiers en verraste de markten met een renteverhoging van 50 basispunten. Er werd helemaal geen renteverhoging verwacht, dus de koers van de Zwitserse frank gierde meteen omhoog ten opzichte van alle andere valuta.
Risicoactiva hadden het vorige week overal erg moeilijk. De inflatiecijfers worden steeds slechter en de centrale banken spreken steeds gealarmeerder over de noodzaak om de inflatie terug te dringen. De rentes knalden overal ter wereld omhoog. Interessant was dat de Europese rentes – als reactie op de duidelijk 'hawkish' houding van de ECB – dit keer sterker stegen dan de Amerikaanse.
De aandelenmarkten en de risicomarkten herstelden zich vorige week in het algemeen sterk – maar de Amerikaanse obligatierentes niet. Het gevolg was voorspelbaar: de dollar ging in de uitverkoop en vooral de Europese en Latijns-Amerikaanse valuta profiteerden daarvan. De koersen van Europese valuta kregen een impuls door de renteverschillen tussen Europa en de VS bij sluiting.
Er waren vorige week vreemde bewegingen op de markten. Het grote financiële nieuws was de wereldwijde, meedogenloze sell-off op de aandelenmarkten, waarin de S&P 500-index bijna de semi-officiële grens naar een 'bear market' (20% onder recordhoogte) over ging. Bij de G10-valuta wist de Zwitserse frank een ongewone winst te boeken.
Het was opnieuw een week met sell-offs van risicoactiva. Het effect daarvan op de valutamarkten was voorspelbaar: de Japanse yen stond bovenaan de ranglijsten, gevolgd door de Amerikaanse dollar. De Europese valuta kwamen niet in beweging, terwijl de koersen van commodityvaluta als de Noorse kroon en de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar sterk daalden.
De rentetarieven bleven vorige week overal ter wereld genadeloos stijgen. Het veelbepalende rendement op tienjarig Amerikaanse schatkistpapier flirt nu met het niveau van 3%, dat psychologisch belangrijk is. De aandelenkoersen daalden en de dollar rallyde, gesteund door zowel kapitaalstromen naar veilige havens als renteverschillen.