Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Ebury® Blog

Blijf op de hoogte van wat er speelt op de valutamarkt en andere updates.

Aanmelden updates

27

jun

Valuta-updates

Valuta houden patroon vast, markten zetten zich schrap voor nieuwe inflatiecijfers

D

e koersen van de G10-valuta waren aan het einde van vorige week niet veel anders dan aan het begin ervan. Er was weinig nieuws en beleggers waren nog aan het nadenken over de mededelingen van de centrale banken. De winnaar van vorige week was de Zwitserse frank. ( Leestijd: 5 min. )

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Vorige week werden de valutaranglijsten verrassend genoeg aangevoerd door de Zwitserse frank. De Zwitserse Nationale Bank sloot zich aan bij andere 'hawkish' centrale bankiers en verraste de markten met een renteverhoging van 50 basispunten. Er werd helemaal geen renteverhoging verwacht, dus de koers van de Zwitserse frank gierde meteen omhoog ten opzichte van alle andere valuta.

Enrique Diaz-Alvarez 20 juni 2022 Leestijd: 4 min.

Risicoactiva hadden het vorige week overal erg moeilijk. De inflatiecijfers worden steeds slechter en de centrale banken spreken steeds gealarmeerder over de noodzaak om de inflatie terug te dringen. De rentes knalden overal ter wereld omhoog. Interessant was dat de Europese rentes – als reactie op de duidelijk 'hawkish' houding van de ECB – dit keer sterker stegen dan de Amerikaanse.

Enrique Diaz-Alvarez 13 juni 2022 Leestijd: 4 min.

De aandelenmarkten en de risicomarkten herstelden zich vorige week in het algemeen sterk – maar de Amerikaanse obligatierentes niet. Het gevolg was voorspelbaar: de dollar ging in de uitverkoop en vooral de Europese en Latijns-Amerikaanse valuta profiteerden daarvan. De koersen van Europese valuta kregen een impuls door de renteverschillen tussen Europa en de VS bij sluiting.

Enrique Diaz-Alvarez 31 mei 2022 Leestijd: 4 min.

Er waren vorige week vreemde bewegingen op de markten. Het grote financiële nieuws was de wereldwijde, meedogenloze sell-off op de aandelenmarkten, waarin de S&P 500-index bijna de semi-officiële grens naar een 'bear market' (20% onder recordhoogte) over ging. Bij de G10-valuta wist de Zwitserse frank een ongewone winst te boeken.

Enrique Diaz-Alvarez 23 mei 2022 Leestijd: 5 min.

Het was opnieuw een week met sell-offs van risicoactiva. Het effect daarvan op de valutamarkten was voorspelbaar: de Japanse yen stond bovenaan de ranglijsten, gevolgd door de Amerikaanse dollar. De Europese valuta kwamen niet in beweging, terwijl de koersen van commodityvaluta als de Noorse kroon en de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar sterk daalden.

Enrique Diaz-Alvarez 16 mei 2022 Leestijd: 4 min.

De rentetarieven lopen overal sterk en snel op. De markten kunnen de gevolgen daarvan nauwelijks nog negeren. Op de aandelenmarkten leidde de renteverhoging van 50 basispunten door de Fed tot een opluchtingsrally, maar die duurde niet lang. Al de volgende dag was de neerwaartse trend terug.

Enrique Diaz-Alvarez 9 mei 2022 Leestijd: 3 min.

De rentetarieven bleven vorige week overal ter wereld genadeloos stijgen. Het veelbepalende rendement op tienjarig Amerikaanse schatkistpapier flirt nu met het niveau van 3%, dat psychologisch belangrijk is. De aandelenkoersen daalden en de dollar rallyde, gesteund door zowel kapitaalstromen naar veilige havens als renteverschillen.

Enrique Diaz-Alvarez 3 mei 2022 Leestijd: 4 min.

De Amerikaanse obligatierentes stegen vorige week genadeloos verder. De belangrijke rente op tienjarige staatsobligaties ging nog eens 6 basispunten omhoog en eindigde de week boven de 2,90%. De sell-off van Amerikaanse vastrentende waarden breidt zich nu uit naar andere markten.

Enrique Diaz-Alvarez 25 april 2022 Leestijd: 4 min.

Wat de financiële markten betreft, spelen de belangrijkste ontwikkelingen zich nog steeds op de Amerikaanse staatsobligatiemarkt af. De Fed richt zich volledig op het indammen van de inflatie en geeft signalen af dat de snelste beleidsaanscherping ooit op komst is.

Enrique Diaz-Alvarez 19 april 2022 Leestijd: 5 min.