Britse pond gesteund door toenemende hoop op brexit-akkoord; rally risicovolle activa

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

5 November 2018

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Vorige week waren er stevige rally’s van wereldwijde aandelen en kredietinstrumenten.

H
et beleggerssentiment verbeterde, maar dit stopte toen er vrijdag aanwijzingen kwamen dat China en de VS binnenkort een handelsakkoord zouden kunnen sluiten. De valutamarkten reageerden met een koersdaling van de dollar ten opzichte van alle G10-valuta’s behalve de traditionele veilige havens: de Japanse yen en de Zwitserse frank. De valuta’s van de opkomende markten presteerden wisselend. Door de daling van de olieprijzen gingen de koersen van sommige valuta’s van olieproducerende landen zoals de roebel en de Mexicaanse peso omlaag, maar de meeste Aziatische valuta’s noteerden flinke stijgingen.

In de VS doemen deze week de tussentijdse verkiezingen op, die dinsdag worden gehouden. Lees verder . Het meest waarschijnlijke scenario is dat de Democraten het Huis van Afgevaardigden heroveren en de Republikeinse Partij de meerderheid in de Senaat behoudt. Als de Republikeinen beide kamers weten te behouden, zien we waarschijnlijk een rally van de dollar, omdat dan verdere belastingverlagingen worden verwacht. Maar als de Democraten zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden winnen, dan zal de dollar waarschijnlijk verzwakken: men zal dan verwachten dat het wetgevingsproces lamgelegd wordt en het Congres onderzoeken instelt naar vermeend onrechtmatig handelen door het Witte Huis.

Belangrijke valuta in detail

GBP
Het Britse pond had een van zijn beste weken sinds maanden nadat de mededelingen van de Bank of England hawkisher bleken dan verwacht en er geruchten over een doorbraak bij de brexit-onderhandelingen ontstonden. Het MPC deed, zoals iedereen al verwacht had, niets aan de rente, maar gaf aan dat het de huidige vertraging als tijdelijk beschouwt. Het pond werd gesteund door krantenberichten over de brexit, waarin gemeld werd dat de EU bereid zou zijn om concessies te doen en zij het VK tenminste tijdelijk toegang tot de gemeenschappelijke markt voor goederen wil geven. Deze week staan geen belangrijke publicaties van cijfers op de agenda, dus de belangrijkste risicogebeurtenissen voor het Britse pond zullen de Amerikaanse midterms zijn en elke bevestiging of ontkenning van de hierboven genoemde krantenberichten over de brexit.

EUR
De euro eindigde de week min of meer waar hij begonnen was; de koers van de munt werd in tegengestelde richtingen getrokken door de zwakke groeicijfers van het derde kwartaal en door een rebound van de kerninflatie, die aan de verwachtingen van de meesten voldeed. De agenda is deze week vrijwel leeg, en dus zal de handel in de gemeenschappelijke munt waarschijnlijk vooral bepaald worden door nieuws van elders – en dan vooral door de midterms in de VS.

USD
Sommige onderdelen van het BBP en het rapport duurzame goederen waren nogal zwak, maar dit werd overschaduwd door het arbeidsmarktrapport uit de VS, dat behoorlijk sterk was. Naast het goede nieuws dat het headline-banencijfer bracht, zagen we ook eindelijk het uurloon boven de 3% stijgen. Precies de cijfers die de Federal Reserve graag ziet. Hoewel ze bij hun novemberbijeenkomst donderdag de rente niet zullen verhogen, geven deze cijfers het FOMC wel groen licht om daar in december en volgend jaar geleidelijk mee door te gaan.

DEEL