Coronavirus slaat wereldwijd toe op financiële markten

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

3 February 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Handelaren waren de hele week zenuwachtig: het nieuws over besmettingsgevallen en doden door het coronavirus – in China en daarbuiten – hield hen in de greep.

D
e Chinese beurzen waren in verband met de viering van het Chinese Nieuwjaar gesloten, maar verder daalden de aandelenkoersen over de hele wereld scherp. Op het moment van schrijven zetten de Chinese markten zich schrap voor de eerste handelsdag sinds het uitroepen van een wereldwijde noodsituatie in verband met het virus. De Chinese autoriteiten hebben aangekondigd de markten met een flink pakket maatregelen te zullen ondersteunen, waaronder netto 150 miljard yuan aan liquiditeitsinjecties.

De prijzen van commodity’s en de koersen van valuta uit opkomende markten kregen klappen, omdat men vreest dat de uitbraak van het virus gevolgen voor internationale handelsketens zal hebben. Veilige havens als de yen en de Zwitserse frank rallyden. De euro en het Britse pond houden tot nu toe goed stand ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wat deels te danken is aan de als ‘dovish’ beschouwde boodschap van de Federal Reserve bij zijn bijeenkomst van januari.

Deze week zal de ontwikkeling van de corona-epidemie waarschijnlijk centraal blijven staan. Short-posities in risicovolle activa beginnen overstrekt te raken, dus elk nieuws dat op een stabilisering van het aantal besmettingsgevallen – vooral buiten China – wijst, zou tot een behoorlijke rebound kunnen leiden. Het zal nog wel even duren voordat dit in de economische cijfers te zien is. Ook uit de VS is nieuws te verwachten dat de markt in beweging kan brengen. Maandag houdt de Democratische Partij in Iowa een ‘primary’ (voorverkiezing), waarbij een felle strijd zal worden geleverd. De linkse kandidaat Sanders gaat in de peilingen aan de leiding. Vrijdag verschijnt het Amerikaanse banenrapport, dat naar verwachting opnieuw een gezonde banengroei en een bescheiden maar stabiele stijging van de reële lonen zal laten zien.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De economische cijfers uit de eurozone stelden vorige week teleur. De groei van het bbp in het laatste kwartaal van 2019 was een neerwaartse verrassing: een levenloze 0,4% op jaarbasis, waarbij de Franse economie een lichte krimp liet zien, terwijl een bescheiden groei was verwacht. De kerninflatie viel terug naar 1,1% en de ECB-streefwaarde van 2% lijkt nog geen stap dichterbij te komen. De angst voor het coronavirus leidde ook tot de afwikkeling van ‘carry trades’ , en dat zorgde ervoor dat de koers van de gemeenschappelijke munt ondanks de teleurstellende cijfers een lichte stijging liet zien. Volgende week zal de aandacht uitgaan naar toespraken van ECB-vertegenwoordigers, en dan vooral naar die van voorzitter Lagarde, op zowel maandag als woensdag.

GBP

Zoals we al voorspeld hadden, stelde de Bank of England de markten teleur door de rente ongewijzigd te laten. De koers van het Britse pond steeg hierdoor, ondanks de algehele vlucht uit risicovollere beleggingen. Het besluit werd met een duidelijke meerderheid van 7 tegen 2 genomen. Boris Johnson liet weten dat hij bereid is om de onderhandelingen met de EU zonder akkoord af te breken. Hierdoor kwam het pond in de vroege Aziatische handel onder druk te staan, maar het lijkt ons grootspraak. Als deze uitspraken al tot een sell-off van het pond leiden, dan zal die tijdelijk zijn.

USD

Aan de andere kant van de oceaan was er – als tegenhanger van de teleurstellende Europese cijfers – de boodschap van de Federal Reserve, die ‘behoedzaam’ genoemd kon worden. De Fed was in zijn mededelingen optimistisch over de vooruitzichten voor groei in de VS, maar uitte frustratie over de inflatie, die hardnekkig onder het doel van de centrale bank blijft. De angst voor het coronavirus lijkt een wisselend effect op de Amerikaanse dollar te hebben. De koers van de munt steeg ten opzichte van commodity’s en valuta uit opkomende markten, terwijl de meeste Europese valuta stand hielden. We denken dat de eerste primaries van de Democraten weinig effect op de handel in de dollar zullen hebben, maar verwachten dat het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag verschijnt, veel belangrijker zal zijn. Zoals altijd zullen we goed naar de loonstijgingen op jaarbasis kijken, want die geven aan of de uiterst lage werkloosheid tot opwaartse druk op de lonen leidt – iets wat de Federal Reserve graag zou willen.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL