Dollar daalt, sell-off obligatiemarkten zet door

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

16 September 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Op de markten voor vastrentende waarden lijkt een belangrijke correctie op komst, en dat heeft overal ter wereld nog steeds de volle aandacht van de financiële markten.

H
et rendement op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties is nu bijna 0,5% hoger dan aan het begin van de maand, toen het vooruitzicht op ongelimiteerde accommodatie door de centrale bank het onder de 1,5% bracht. Nu men beseft dat er géén wereldwijde recessie op komst is, lijken de paniekaankopen van staatsobligaties te zijn omgeslagen in paniekverkopen. En zoals dat meestal gebeurt wanneer de rendementen pieken, presteerde de yen significant minder dan gemiddeld. Verder is het opvallend dat de dollar niet in belangrijke mate geprofiteerd heeft van het grotere verschil tussen de Amerikaanse en de Europese rendementen, of de significante versoepeling die de ECB heeft aangekondigd. De valuta uit opkomende markten waren vorige week outperformers.

Deze week zullen de FX-markten zich laten leiden door de bijeenkomsten van centrale banken. Woensdag komt niet alleen de Bank of Japan bijeen, maar ook de Federal Reserve. De markten prijzen een renteverlaging van 25 basispunten als ‘bijna zeker’ in. De Bank of England vergadert donderdag, maar we verwachten niet dat de uitkomsten van deze bijeenkomst de markt in beweging zullen brengen. De inflatiecijfers uit het VK en Japan zullen de week afsluiten.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De bijeenkomst van de ECB leverde een gemengde uitkomst op. De renteverlaging en de maandelijkse streefcijfers voor de activa-aankopen waren lager dan verwacht, maar daar staat tegenover dat de kwantitatieve verruimingsmaatregelen nu voor onbepaalde tijd doorgaan, totdat het nagestreefde inflatieniveau duidelijk is bereikt. Er was wel flinke weerstand van de ‘hawkish’ leden van de raad. Dit trok de aandacht van de markten en de koers van de euro schoot al vlak na de bijeenkomst omhoog. Voor verdere monetaire versoepeling ligt de lat nu waarschijnlijk erg hoog. Dit is in principe goed nieuws voor de euro, vooral als de geluiden rond fiscale verruiming in Kern-Europa op een stimulans van betekenis blijken te duiden.

GBP

De koers van het Britse pond blijft stijgen nu de kans op een brexit zonder akkoord steeds kleiner wordt. Het parlement slaagde erin om een wet aan te nemen die de regering voorschrijft dat ze uitstel moet vragen als een brexit zonder akkoord dreigt. De gokmarkten schatten de kans dat dit gebeurt nu op zo’n 20% in, een daling met ongeveer de helft ten opzichte van het hoogste punt. Onze voorspelling dat het brexit-probleem niet zonder algemene verkiezingen opgelost kan worden, lijkt nu het centrale scenario te zijn. Verwacht wordt dat de brexit-perikelen tot een instorting van het vertrouwen gaan leiden, maar dit is in de economische cijfers nog steeds niet te zien. Nu de kans op een no-deal-brexit steeds kleiner wordt, lijkt het ons zeer waarschijnlijk dat de rally van het pond in de komende weken door zal gaan. We verwachten dat de Bank of England zijn recente lijn zal aanhouden en weinig nieuwe informatie over het monetaire beleid zal geven, omdat men de uitkomst van de brexit-onderhandelingen afwacht.

USD

De onophoudelijke stijging van de Amerikaanse rendementen, die sneller is gegaan dan in elke andere markt voor staatsschulden binnen de G10, heeft nog geen rally van de dollar weten te veroorzaken. De Federal Reserve heeft woensdag bijzonder veel te bespreken. Vooral ook omdat het inflatierapport van vorige week een duidelijke uptrend liet zien. De kerninflatie, waarbij de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing blijven, ligt nu al 18 maanden boven het doel van de Fed, en staat op het hoogste niveau sinds de grote financiële crisis van 2008-2009. Een renteverlaging lijkt zeker, maar de cruciale vraag is nu in hoeverre de uptrend bij de inflatie de haviken binnen het FOMC munitie zal geven.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL