🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Dollarkoers gedaald, Amerikaanse rentes sterk gezakt door angst voor coronavirus, noodmaatregel Fed

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

9 maart 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De corona-epidemie verpletterde de markten vorige week. De aandelenindices daalden wereldwijd en de renteverlaging met 50 basispunten die de Federal Reserve als noodmaatregel doorvoerde, bracht maar heel kort verlichting.

D
e volatielste bewegingen waren bij de rentes te zien, toen de markten snel verdere verlagingen in het tarief van de Federal Reserve inprijsden. Het rendement op Amerikaanse staatsobligaties daalde naar een historisch dieptepunt. De Amerikaanse dollar kreeg het te verduren doordat de renteverschillen met de meeste G10-landen enorm krompen. De Europese valuta presteerden vorige week in het algemeen het beste, waarbij de gemeenschappelijke munt de lijst aanvoerde. De opkomende markten deden het nogal wisselend: de olieafhankelijke landen presteerden door de instorting van de olieprijzen slecht, maar bij de valuta van landen rond de Grote Oceaan was koersherstel te zien.

Het feit dat Italië in het weekend besloot om de noordelijke provincies inclusief Milaan af te grendelen, maakt pijnlijk duidelijk dat de crisis nog niet bedwongen is. De handel in Azië zondagavond was een voorbode van nog meer onrust. Op de Amerikaanse aandelenmarkten kelderden de futures en in de vroege Aziatische handel rallyen veilige havens als de yen en – vooralsnog – de euro.

Deze week zal alle aandacht van de markten gericht blijven op de ontwikkeling van de corona-epidemie. Er zal vooral gelet worden op het dagelijkse aantal nieuwe gevallen buiten China. De ECB-bijeenkomst van donderdag wordt een belangrijk moment om in te schatten hoe de autoriteiten op de crisis reageren.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Het nieuws dat Italië zijn noordelijke regio’s – met zo’n 16 miljoen mensen erin – op slot zet, betekent dat de escalerende reactie op de crisis vrijwel zeker tot een recessie in Europa en waarschijnlijk in de EU als geheel zal leiden. De vraag is nu hoe de ECB zal reageren. De bank heeft niet veel mogelijkheden om de rente te verlagen, maar we verwachten dat in de bijeenkomst vooral besproken zal worden hoe banken corporates kunnen ondersteunen, vooral de mkb-sector, die kwetsbaarder is. Ook verwachten we dat Duitsland op zijn minst zal aankondigen dat zijn fiscale beleid iets verruimd wordt, om de zich ontwikkelende recessierisico’s tegen te gaan. De euro zit momenteel in een historisch snelle rally en de koers zit al bijna op onze appreciatiedoelen voor de middellange termijn. Het zal ons daarom niet verbazen als de gemeenschappelijke munt binnenkort een adempauze neemt.

GBP

De koers van het Britse pond volgde de euro vorige week min of meer op de voet, maar bleef daarbij iets achter op de gemeenschappelijke munt. Binnenlandse problemen zijn nu op de achtergrond geraakt, en cijfers over de economie worden grotendeels genegeerd, omdat ze door de epidemie hopeloos verouderd zijn. Deze week verschijnen veel gegevens (bbp en industriële productie), maar die worden waarschijnlijk genegeerd. De publicatie van de voorjaarsbegroting zou wél wat effect kunnen hebben, omdat de risicoweging nu duidelijk op een stimulerender begrotingsbeleid is gericht.

USD

De dollar daalde ten opzichte van alle G10-valuta, met uitzondering van de Canadese dollar. Na de verrassende aankondiging door de Federal Reserve van een renteverlaging met 50 basispunten en een easing bias (neiging tot verruiming), stortten de Amerikaanse rentes in en verloor de greenback het grootste deel van de buffer die de positieve rentetarieven vormden. Het banenrapport van vrijdag was heel sterk, maar de markten negeerden het volledig omdat de impact van het coronavirus er nog niet in te zien is.

De markten prijzen op dit moment in dat de Federal Reserve de rentes naar nul gaat brengen door deze bij de bijeenkomsten van maart en april steeds met 25 basispunten te verlagen, en we dus aan het eind van het jaar effectief nultarieven zullen hebben. We verwachten dat de markten de economische cijfers die deze week verschijnen – net als het banenrapport van vorige week – zullen negeren. Het consumentenvertrouwen (vrijdag) zou daarop een uitzondering kunnen zijn, omdat dat een eerste indruk geeft van de reactie van de Amerikaanse consument op de crisis.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL