Eurokoers zakt naar laagste punt in drie jaar, markten kijken verder dan coronavirus

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

17 February 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De koersen van risicovolle activa en valuta uit opkomende markten herstelden zich vorige week. De markten blijven erop vertrouwen dat de economische schade door de coronavirus-epidemie beperkt en beheersbaar zal blijven.

Z
elfs toen een nieuwe manier van diagnosticeren tot een stijging van het aantal gemelde gevallen leidde, veranderde hier niets aan. Voor de koers van de euro had dit geen betekenis: die daalde vorige week naar zijn laagste punt sinds jaren. Handelaren zochten met carry trades het risico op en gebruikten daarvoor valuta met een laag rendement. De economische cijfers uit de eurozone schetsen nog steeds een beeld van bijna-stagnatie. Het Britse pond levert intussen de beste prestaties van alle G10-valuta. Aanwijzingen dat de regering-Johnson bereid is om de Britse economie met fiscale stimuleringsmaatregelen te steunen, deden de koers van de munt goed.

Voor de eurozone wordt het een belangrijke week. Vrijdag krijgen we voorlopige cijfers, zowel de PMI-indices voor economische activiteit als de inflatie in de eurozone. De PMI-indices vormen de eerste belangrijke indicator buiten China waarin het effect van de uitbraak van het coronavirus weerspiegeld wordt, dus de publicatie daarvan kan vrijdagochtend tot wat valutavolatiliteit leiden.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De industriële productiecijfers en de bbp-groeicijfers in de eurozone waren grotendeels zoals verwacht: vrij zwak. De groei van de economie blijft traag, maar de gezonde groei van de werkgelegenheid is positief. De markt richtte zich op het eerste, waardoor de koers van de euro vrijdag zijn laagste punt sinds vele jaren bereikte. Misschien is een langdurige rally van de euro pas mogelijk als de door de ECB gevraagde fiscale stimuleringsmaatregelen er zijn.

GBP

De koers van het Britse pond leefde vorige week sterk op na de positiewisselingen in het kabinet-Johnson. Die werden gezien als een stap in de richting van een ruimer fiscaal beleid bij de komende lentebegroting. Deze week wordt het pond op de proef gesteld: er verschijnt een stroom belangrijke cijfers, waaronder de PMI-indices voor economische activiteit, het werkgelegenheidsrapport en de inflatie. Wel zijn dit allemaal retrospectieve indicatoren. Voorlopig blijkt het pond een belangrijke indicator voor risicobereidheid te zijn, en als wij gelijk krijgen dat de uitbraak van het coronavirus grotendeels tot China beperkt blijft, dan heeft het pond in de komende weken de ruimte om zijn rally voort te zetten.

USD

De economische cijfers uit de VS waren vorige week grotendeels secundair, met uitzondering van de CPI-inflatie: het kerncijfer blijft op een gezond niveau, ruim boven het Fed-doel van 2% (hoewel andere cijfers iets lager waren). De primaries van de Democraten, waarin de linkse Sanders nog steeds aan de leiding gaat, hebben tot nu toe weinig invloed op de financiële markten. Hier kan deze en volgende week verandering in komen, want dan zijn dichter bevolkte en representatieve staten als Nevada (22 februari) en South Carolina (29 februari) aan de beurt.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL