Europese valuta’s lijden onder afwijzing Italiaanse begrotingsvoorstellen door Brussel

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

22 October 2018

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De Europese Commissie heeft duidelijk gemaakt dat zij niet tevreden is met het begrotingsvoorstel van de populistische Italiaanse regering. Brussel dreigt hierdoor op ramkoers met Rome te raken, wat het negatieve sentiment rond de euro vergroot.

O
ok het Britse pond had te lijden: de zwakke cijfers zorgden ervoor dat de markten hun verwachtingen over de aanscherping van het beleid door de Bank of England opnieuw in de tijd opschoven. De euro en het pond trokken alle andere Europese valuta’s omlaag ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl de dollar binnen de G10 alleen tegenover de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollars terrein verloor.

Belangrijke valuta in detail

Volgende week staat de oktoberbijeenkomst van de ECB centraal. Deze vindt donderdag plaats. Daarnaast zullen de bijeenkomsten van de Bank of Canada, de Riksbank en de Norges Bank bepalend zijn voor de betreffende munten. In de VS zullen de eerste schattingen van het BBP van het derde kwartaal, die vrijdag verschijnen, het belangrijkste macro-economische nieuws zijn.

EUR


Door de sell-off van Italiaanse staatsobligaties blijft de gemeenschappelijke munt het moeilijk hebben. Het conflict tussen Brussel en de rechts-populistische Italiaanse regering lijkt nog niet dichter bij een oplossing te zijn. De Europese Commissie lijkt steeds serieuzer te overwegen om een procedure bij buitensporige tekorten tegen Italië te starten. Wij verwachten dat de belangrijkste bespreekpunten op de komende bijeenkomst van de ECB met de Italiaanse begroting te maken zullen hebben, en met het feit dat de Europese kerninflatie maar niet boven het niveau van 1,0% wil komen. Zolang de laatste geen duidelijke opwaartse trend laat zien, is het nauwelijks voorstelbaar dat de rente in de eurozone zal gaan stijgen.

GBP


Er staan geen belangrijke macro-economische of politieke publicaties op de agenda. Dit betekent dat de koers van het pond vooral zal reageren op nieuws en geruchten over de brexit-onderhandelingen. Nu in de afgelopen dagen geen vooruitgang is geboekt, zal de EU-bijeenkomst van november waarschijnlijk naar december uitgesteld worden. De spanningen op de valutamarkten zijn hierdoor iets verminderd. De cross rate GBP/EUR reageert goed op deze negativiteit, wat erop duidt dat de markten steeds sterker verwachten dat de overgangsperiode zal worden verlengd en er geen harde brexit zal komen.

USD


De cijfers van de detailhandelsverkopen waren wat zwakjes, maar ze werden overschaduwd door de sterke arbeidsmarktgegevens. Het aantal openstaande vacatures steeg naar een nieuwe recordhoogte en overtrof de verwachtingen met gemak. De notulen van de afgelopen bijeenkomst van de Federal Reserve waren nogal hawkish. Ze wijzen erop dat de druk van Trump de leden van de Fed koud laat: ze zullen de rente geleidelijk blijven verhogen. Bij de schattingen van het BBP voor het derde kwartaal, die vrijdag verschijnen, is het vooral interessant om te bekijken wat deze voor het Amerikaanse handelstekort betekenen en welk blijvend effect de fiscale stimuleringsmaatregelen hebben.

DEEL