Grondstofvaluta herstellen nadat sterke economische cijfers COVID-angst in de VS wegnemen

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

6 July 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Risicovolle activa blijven zonder duidelijk patroon over de markt bewegen doordat aandelen, kredieten en de oliewaarde blijven fluctueren rondom de huidige niveaus. Economisch nieuws over de meeste valutaregio’s blijft positief verrassen.

H
et meest recente goede nieuws kwam uit het werkgelegenheidsrapport over juni uit de VS. Dit optimisme wordt tenietgedaan door het vreselijke nieuws uit de VS over besmettingen. Elke dag wordt het recordaantal nieuwe besmettingen verbroken. Versoepelingsmaatregelen worden in veel staten teruggedraaid, hoewel het aantal sterfgevallen door het virus momenteel niet extreem toeneemt.

Grondstofvaluta uit de G10, met de Noorse kroon aan kop, doen het goed, samen met grondstofvaluta uit Latijns-Amerika, zoals de Colombiaanse peso. Die laatste heeft een zware klap gehad sinds de uitbraak van de pandemie en het ziet ernaar uit dat handelaars hier weer meer waarde in gaan zien. De verliezer van de week is de Russische roebel, die in waarde is gedaald door nieuwe sancties van de VS en een grootschalige uitbetaling van dividenden van Rosneft.

Volgende week verschijnen niet veel traditionele cijfers. De markten zijn gefocust op dagelijkse COVID-cijfers uit de VS en hoogfrequente indicatoren van economische activiteit, voornamelijk in de wekelijkse werkloosheidsgegevens.

GBP
Het optimisme over de versoepeling van lockdown-maatregelen in de VS woog afgelopen week zwaarder dan Brexit-zorgen, waardoor het Britse pond steeg ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar. Er worden komende week een aantal cijfers bekendgemaakt, op basis waarvan we verwachten dat het Britse pond ongeveer gelijk zal blijven. Op de middellange termijn wordt daarentegen verwacht dat het Britse pond het goed zal doen terwijl de economie weer overeind krabbelt en er op de markten steeds meer zekerheid bestaat dat plaatselijke lockdowns geen aanzienlijk effect zullen hebben op het herstel.

EUR
De economische gegevens in de eurozone blijven boven de verwachtingen uit stijgen. De PMI-index van bedrijfsactiviteiten nam in juni sterker toe dan verwacht, naar 48,5. Een getal onder de 50 was in de loop van de geschiedenis normaal vanwege continue dalingen, maar de enorme fluctuaties van de afgelopen maanden kunnen ervoor zorgen dat de definitieve waarden van deze index momenteel van geringere betekenis zijn. We moeten wachten op de productie- en verkoopcijfers over juni om een duidelijk beeld te krijgen van het herstel van de economie. Zoals verwacht, heeft het Duitse parlement de ECB gesteund in het geschil met de Duitse constitutionele rechters en als reactie hierop blijven er perifere spreads binnenkomen. Een reeks aan belangrijke politieke vergaderingen (Eurogroup en ECOFIN) zal dit optimisme waarschijnlijk nog sterker doen aanwakkeren deze week. De mogelijkheid bestaat dat de euro zal herstellen.

USD
De salariscijfers van juni waren ook een verrassing op de markten. In juni zijn er nog eens 4,8 miljoen banen hersteld, dat is ruim boven de verwachtingen, daarnaast zijn de cijfers voor mei naar boven bijgesteld naar 2,7 miljoen. Het optimisme over deze cijfers werd enigszins getemperd door het feit dat de enquêtes midden in de maand worden afgenomen en de toename aan besmettingen en versoepelingen in een aantal staten later die maand daardoor niet in de cijfers zijn opgenomen. We hebben de Amerikaanse dollar nog nooit zo sterk zien reageren op COVID-besmettingen in de VS. Het samenspel van de twee functies van de dollar als veilige haven en als indicatie van hoe gezond de Amerikaanse economie is, zal de bovenhand hebben op de markten tijdens de komende zomermaanden.

DEEL