Herziene brexit-overeenkomst naar parlement: pond stijgt opnieuw

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

21 October 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De valutamarkten lieten zich vorige week door de politieke ontwikkelingen leiden. Het positieve nieuws over de brexit was goed voor het pond en de koersen van de andere Europese valuta stegen mee.

H
oewel het pond zondagavond op de Aziatische beurzen een deel van zijn winst weer moest inleveren, is het duidelijk dat de markten het risico op een brexit zonder akkoord nu aanzienlijk lager inschatten en het voor mogelijk houden dat zo’n akkoord door het parlement komt. Voor de dollar zag de wereld er anders uit: de sell-off ging door. Handelsgewogen ligt de koers van de greenback nu onder het beginpunt van dit jaar. De valuta uit opkomende markten zetten – zoals wij al verwacht hadden – de toon: ze waren oververkocht en beleven nu een rebound.

Deze week zal de aandacht volledig op de ontwikkelingen rond de brexit gericht blijven, maar als er nieuws komt over de handelsrelatie tussen de VS en China zal ook dat invloed op het sentiment hebben. De ECB-bijeenkomst en de PMI-indices voor zakelijke activiteit in de eurozone, die donderdag verschijnen, zijn deze week de hoogtepunten, respectievelijk wat het beleid en de macro-economische ontwikkelingen betreft.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Er waren weinig belangrijke cijfers voor de eurozone, dus de handel in de gemeenschappelijke munt volgde die in het pond en de dollar. Men reageerde zowel de ontwikkelingen rond de brexit als het toenemende optimisme over een handelsakkoord tussen de VS en China. De euro beleefde een duidelijke rebound en herstelde van het dieptepunt van begin oktober. De koers van de munt ligt nu bijna in het midden van zijn driejarige bandbreedte ten opzichte van de dollar. De PMI-indices blijven het belangrijkste gegevenspunt voor de eurozone. Het is heel goed mogelijk dat het optimisme van business managers over de brexit voor een positieve verrassing gaat zorgen. Deze week vindt de laatste ECB-bijeenkomst onder voorzitterschap van Mario Draghi plaats, die daarna het stokje aan Christine Lagarde doorgeeft. We verwachten weinig nieuws uit deze bijeenkomst.

GBP

Het Britse parlement stemde dit weekend níet voor of tegen de nieuwe terugtrekkingsovereenkomst die de regering van Boris Johnson had uitonderhandeld. In plaats daarvan dwong de wetgevende macht Johnson tot het vragen van uitstel. Op het moment van schrijven lijkt het erop dat de EU bereid is om de gevraagde drie maanden uitstel te verlenen als het akkoord deze week niet door het parlement wordt goedgekeurd. Wij blijven erbij dat uitstel gevolgd door algemene verkiezingen de meest waarschijnlijke uitkomst is, en dat een tweede referendum met ‘blijven’ als keuzemogelijkheid denkbaar blijft.

USD

De dollar blijft zwak. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van optimisme bij beleggers en risicozoekend gedrag wereldwijd. Daarnaast droegen de zwakke cijfers over de detailhandelsverkopen vorige week bij aan de bearish handel in de dollar, en waren er allerlei second-tier cijfers die een beeld van zwakte gaven. Er zitten deze week niet veel kritieke cijfers in het vat. We verwachten daarom dat de handel in de dollar bepaald zal worden door het nieuws elders in de wereld, en met name door de ontwikkelingen in Europa en rond de brexit.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL