Koers Britse pond stijgt, kans op brexit zonder akkoord daalt door politieke ontwikkelingen

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

25 February 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Het pond stal vorige week de show tussen de belangrijke valuta’s. De koers van de munt steeg ten opzichte van al zijn G10-genoten en stabiliseerde zich ten opzichte van de dollar duidelijk boven het niveau van 1,30.

D
it kwam door het feit dat een aantal parlementsleden van de Tory- en de Labour-partij ontslag nam. Het vooruitzicht dat het parlement duidelijk tégen een brexit zonder akkoord zal stemmen, wordt nu namelijk realistischer. Elders in de wereld zorgden hogere olieprijzen door de bezorgdheid over de sancties tegen Venezuela, positieve geruchten over de stand van zaken bij de handelsgesprekken tussen de VS en China en wereldwijd in het algemeen een krachtige toon bij risicovolle activa voor een algehele rally van valuta’s van opkomende markten, en vooral van de valuta’s die het gevoeligst zijn voor grondstoffenprijzen.

Belangrijke valuta in detail

EUR


De cijfers over de economie werden vorige week wisselend, wat in ieder geval beter is dan de aanhoudende stroom teleurstellingen van de afgelopen weken. Maar het belangrijkste was dat de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit in de dienstverlening een verbetering lieten zien. Dit bood tegenwicht aan het cijfer voor de industrie – dat opnieuw teleurstellend was – en haalde de belangrijke samengestelde index uit zijn duikvlucht van de afgelopen tijd. Dit onderstreept tot op zekere hoogte onze visie, dat een recessie vrij onwaarschijnlijk is bij een gezonde banencreatie in de hele eurozone en een bescheiden maar stabiele toename van de reële lonen.

GBP


Voor het pond werden opnieuw alle ontwikkelingen overschaduwd door het nieuws over de brexit. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat op de arbeidsmarkt van het VK tot nu toe nauwelijks negatieve effecten te zien zijn van de onzekerheid over brexit. Het werkgelegenheidsrapport van het laatste kwartaal van 2018 liet een sterke banengroei zien, in combinatie met gezonde loongroei. Het Britse pond werd grotendeels gesteund door het nieuws dat 11 eurofiele parlementsleden van de Labor- en de Tory-partij ontslag uit hun partij namen, maar ook de sterke banencijfers hebben de munt zeker goed gedaan. Volgende week zal de aandacht uitgaan naar de toespraak van premier May, die zij dinsdag houdt.

USD


De cijfers over de Amerikaanse economie waren zwakjes, en dat zette de dollar vorige week de hele week in een negatief licht. De vrijblijvende notulen van de afgelopen bijeenkomst van de Federal Reserve veranderden daar nauwelijks iets aan. Wij zien – in ieder geval in de komende paar weken – geen katalysator die het recente range trading in de dollar ten opzichte van G10-valuta’s kan veranderen. Maar we blijven vasthouden aan onze bullish visie op de meeste valuta’s van opkomende markten: de koers van de dollar is laag en stabiel, terwijl geen enkel belangrijk economisch blok ter wereld in een recessie zit.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten.

DEEL