Opleving dollar door economisch optimisme

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

11 November 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Het economische nieuws was beter dan verwacht, en de signalen over het handelsconflict tussen de VS en China waren positief. Dit leidde vorige week opnieuw tot stijgingen van activaprijzen en een toename van risicozoekende investeringsstromen.

E
r vond een vlucht uit veilige havens plaats, die ervoor zorgde dat de rendementen op schatkistpapier scherp stegen en de dollar sterker werd ten opzichte van elke andere G10-valuta. De opkomende markten scoorden wisselend. De Zuid-Afrikaanse rand was wereldwijd de best presterende belangrijke valuta; dit kwam door het nieuws dat Moody de rating voor de staatsschulden van dat land niet verlaagde. De koers van de Braziliaanse real kelderde juist als gevolg van het nieuws dat de veiling van olie-exploratierechten daar mislukt was.
Volgende week verschuift de aandacht weer naar de macro-economische cijfers. De belangrijkste gegevenspunten zijn de groei van het bbp (dinsdag) en de Amerikaanse inflatie (woensdag). Wel blijft eventueel nieuws over het handelsconflict tussen de VS en China een bron van volatiliteit.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De definitieve PMI-indices voor economische activiteit van oktober waren een positieve verrassing. Dit heeft naar ons idee niet de aandacht gekregen die het verdiende. De samengestelde index werd 0,4 punten naar boven bijgesteld en ligt nu duidelijk boven het kritieke niveau van 50, dat de grens aangeeft tussen een recessie en groei. Deze week komen we te weten of de Duitse economie in het derde kwartaal verdere krimp heeft weten te voorkomen – wat niet onbelangrijk is. In ieder geval wordt deze week weinig nieuws uit de eurozone verwacht en zal de handel in de euro dus waarschijnlijk bepaald worden door gebeurtenissen elders in de wereld.

GBP

De Bank of England kwam vorige week met een dovish verrassing. Bij het besluit om de rente stabiel te houden waren er twee onverwachte dissidenten – leden die eerder voor een renteverlaging hadden gepleit. Het Britse pond leed hieronder en eindigde de week meer dan 1% lager ten opzichte van de dollar. Deze week krijgen we veel meer inzicht in het effect van de onzekerheid over de brexit op de economie van het VK. De groei van het bbp in het derde kwartaal is waarschijnlijk door tijdelijke factoren gesteund, maar uit de werkgelegenheidscijfers zal duidelijker blijken hoe gezond de economie is.

USD

De ‘second tier’-cijfers die vorige week in de VS verschenen, met name de ISM-index voor het ondernemersvertrouwen, waren vrij positief. We zagen een sell-off van Amerikaanse staatsobligaties die niet in verhouding stond tot het goede nieuws en de voorzichtige voortgang in de handelsgesprekken tussen de VS en China. Het rendement van tienjarige Amerikaanse staatsobligaties komt nu in de buurt van het psychologische niveau van 2%, en vooralsnog biedt dit de dollar steun. We kijken uit naar de verklaring die Fed-voorzitter Powell woensdag voor de economische commissie van het Amerikaanse Congres zal afgeven. Hij zal daarin naar verwachting duidelijk maken of de Fed daadwerkelijk in de wacht staat, zoals bij de laatste bijeenkomst van het FOMC werd gesuggereerd.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL