Rally’s valuta opkomende markten na afname spanningen rond Iran

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

13 January 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

2020 begint voor de financiële markten positief. Door het nieuws dat het conflict tussen de VS en Iran vooralsnog is ingedamd, het vooruitzicht op een handelsakkoord tussen de VS en China en het goede nieuws over de grote economieën van de wereld stegen de koersen op de aandelenmarkten wereldwijd naar recordhoogtes.

D
e dollar presteerde wisselend: de koers van de munt steeg scherp ten opzichte van veilige havens als de Japanse yen, maar daalde ten opzichte van de meeste grote valuta uit opkomende markten, die het sterkst van de feeststemming profiteerden.

Deze week keert de aandacht terug naar de macro-economische ontwikkelingen: dinsdag wordt de Amerikaanse inflatie bekendgemaakt, woensdag verschijnen het inflatierapport van het VK en de industriële productiecijfers van de eurozone, en donderdag krijgen we de detailhandelsverkopen in de VS. Ook de publicatie van de ECB-notulen en toespraken door vertegenwoordigers van de centrale banken aan beide kanten van de Atlantische Oceaan zullen naar verwachting wat volatiliteit opleveren.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Wij vinden het opvallend dat nauwelijks aandacht wordt besteed aan de verbetering van de economische cijfers uit de eurozone. Vorige week verschenen de PMI-indices voor economische activiteit in december, en die lieten een grote opwaartse bijstelling zien. De samengestelde index wijst nu duidelijk op economische groei. Ook de cijfers van de detailhandelsverkopen waren sterk, en de kerninflatie blijft met 1,3% bovenin zijn recente bandbreedte. De negatieve rentes in Europa blijven de koers van de gemeenschappelijke munt enigszins onder druk zetten. Er leven zorgen op de markt over verdere renteverlagingen of extra kwantitatieve verruimingsmaatregelen door de centrale bank, maar we denken dat die deze week wat verlicht zullen worden door de notulen van de ECB-bijeenkomst van december – wat enige steun voor de gemeenschappelijke munt zou moeten opleveren.

GBP

Gouverneur Carney gaf vorige week blijk van een ‘dovisher’ zienswijze bij de Bank of England, maar het effect hiervan op het Britse pond bleef beperkt. Volgens ons is het inprijzen van een renteverlaging op middellange termijn echter nog niet terecht. We kijken uit naar het inflatierapport van woensdag en andere, second-tier publicaties, die moeten aantonen dat de economie stabieler is geworden nu de onzekerheid over brexit grotendeels is verdwenen. De grote opwaartse bijstelling van de PMI-indices voor economische activiteit wijst er al op dat dit zo is. We blijven positief over de vooruitzichten voor het pond op middellange termijn.

USD

Het arbeidsmarktrapport van december was voor de aandelenmarkten het beste van twee werelden: de banengroei lag iets boven de groei van de beroepsbevolking en er is geen sprake van versnelling van de loonstijgingen. Door deze cijfers lijkt een aanscherping van het beleid steeds verder weg, en risicovolle activa reageren in het algemeen zoals verwacht. Deze week is het CPI-inflatiecijfer, dat woensdag bekend wordt gemaakt, het kritieke gegevenspunt. De kernindex, die de volatiele componenten voedsel en energie uitsluit, zou boven het door de Fed gestelde doel van 2% moeten blijven, maar als de loonstijgingen niet versnellen, verwachten we dat de centrale bank deze informatie zal negeren.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL