🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Sell-off houdt aan, dollar beleeft slechtste maand in tien jaar

( Leestijd: 5 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

3 augustus 2020

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De agressieve sell-off van de Amerikaanse dollar ging vorige week door. De munt leverde handelsgewogen de slechtste maandprestatie in tien jaar.

D
it komt vooral doordat de markten zich zorgen maken over de aantallen virusbesmettingen in de Verenigde Staten, die nog steeds heel hoog zijn, en de kans dat tot nieuwe, langer durende shutdowns wordt besloten. De dollar-index staat op het laagste niveau sinds mei 2018. Het Amerikaanse Congres kan het maar niet eens worden over de verlenging van de extra werkloosheidsuitkering. Dit deed de munt vorige week geen goed en versterkte de bestaande ongerustheid over het herstel van de Amerikaanse economie.

Alle G10-valuta eindigden de maand juli hoger ten opzichte van de greenback. De Zweedse kroon, die een hoger risico heeft, en het Britse pond gingen daarbij aan kop. Het pond bleef het goed doen, zelfs nu de uitkomst van de brexit-onderhandelingen onzeker blijft. Ook de koersen van de meeste valuta uit opkomende markten waren aan het einde van de maand juli ten opzichte van de dollar gestegen. Wel viel ons op dat enkele van deze valuta – met name de Zuid-Afrikaanse rand en de Russische roebel – ook weer stevig in de uitverkoop gingen en vorige week uiteindelijk de hekkensluiters waren.

Deze week blijft het Amerikaanse Congres in de belangstelling staan, want men moet het eens zien te worden over een verlenging van de inkomensondersteunende maatregelen. Daarnaast kijken beleggers reikhalzend uit naar de flinke stroom economische cijfers van deze week – en dan vooral naar het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De euro blijft sterke prestaties neerzetten. De munt eindigde de week vrijwel op zijn beste positie sinds medio 2018. De laatste vier cijfers uit Europa hebben tot enige bezorgdheid geleid over de kans op een ’tweede golf’ in de Unie – vooral in Spanje, waar het aantal nieuwe besmettingen nu op het hoogste niveau sinds 11 mei is. Dit leidde vorige week tot een sell-off van Europese aandelenindexen, maar de veerkracht van het paar EUR/USD maakt duidelijk hoe sterk het sentiment zich sinds kort tegen de dollar heeft gekeerd.

Deze week zouden we meer inzicht moeten krijgen in de mate waarin de economie van het eurogebied zich van de ergste terugval heeft hersteld: woensdag worden zowel het samengestelde PMI-cijfer als de detailhandelsverkopen bekendgemaakt. Het eerste is een bijgesteld cijfer op basis van de cijfers van juli, dus beleggers zullen vooral naar de tweede kijken.

GBP

Geen nieuws was vorige week goed nieuws voor het Britse pond. Er waren nauwelijks economische cijfers of noemenswaardige politieke verklaringen. Het pond wist extra terrein te winnen op de dollar, die vrijwel overal een zwakke positie had. Zelfs de aankondiging dat een aantal onderdelen van de Britse economie pas later worden heropend kon de munt vrijdag niet van zijn stuk brengen. Het pond eindigde de maand ongeveer op het niveau van begin maart, vóór de paniek op de beurzen.

Wij zijn benieuwd of deze trend in de komende week doorzet, nu beleggers veel meer cijfers en beleidsaankondigingen uit het VK voor hun kiezen krijgen. Ook kijken we uit naar de herziene PMI-cijfers (vandaag en woensdag) en naar het nieuwe monetaire beleidsbesluit dat de Bank of England donderdag bekendmaakt. Gezien het feit dat het kwantitatieve verruimingsprogramma onlangs is uitgebreid, verwachten we dat de Bank of England het bestaande beleid handhaaft, en waarschijnlijk vooral zijn visie op het verwachte tempo van het economische herstel zal geven.

USD

We zeiden het al: juli was voor de dollar de slechtste maand sinds 2010. De aantallen virusbesmettingen stijgen, de politiek ruziet en de rendementen dalen, en beleggers keren de dollar massaal de rug toe.

Deze week kan voor de dollar heel belangrijk worden. Er zou nieuws uit het Amerikaanse Congres kunnen komen, én we krijgen een stroom economische cijfers waar beleggers hun tanden in kunnen zetten. De meeste cijfers gaan over de periode na de herinvoering van lockdownmaatregelen in een aantal staten. Wij kijken vooral uit naar de PMI-index voor de niet-verwerkende sector van het ISM (woensdag) en het rapport over de niet-agrarische banen van juli (vrijdag). De cijfers over de wekelijkse uitkeringsaanvragen zijn vorige week verslechterd, en daarom denken we dat het banenrapport wel eens een neerwaartse verrassing zou kunnen opleveren.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL