FCCC & Ebury Webinar: How to mitigate currency risk when trading with China. Bekijk hier de webinar terug.

Torenhoge energieprijzen dragen valuta van olie-exporteurs

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

20 september 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Deze week wachtten de markten voornamelijk op de maandelijkse vergadering van de Federal Reserve van september en ging het belangrijkste nieuws over de onophoudelijke stijging van de energieprijzen.

O
ok al waren de inflatiegegevens in de VS voor augustus iets milder en de inflatiegegevens in de Eurozone de hoogste in 10 jaar tijd. Over het algemeen werd in het financiële nieuws de zorg geuit dat de inflatiedruk mogelijk niet tijdelijk is en dat knelpunten, tekorten en prijsstijgingen blijvend zijn vanwege de extreem stimulerende fiscale en monetaire situatie. De grootste winnaars waren afgelopen week opnieuw de valuta van landen die grondstoffen exporteren: de Noorse kroon, Russische roebel en de Chileense peso.

Naast de vergadering van de Federal Reserve verdienden de ontwikkelingen rond de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande ook de aandacht. Momenteel is de invloed op de yuan nog minimaal, hoewel een aantal valuta rond de Grote Oceaan, die meer blootgesteld zijn aan de Chinese markt, onder druk kwam te staan.

Centrale banken staan deze week in het middelpunt. De belangrijkste gebeurtenis deze week is natuurlijk de vergadering van de Federal Reserve op woensdag. Toch zal de Bank of England donderdag ook voor volatiliteit zorgen, samen met de vergaderingen van de centrale banken van Noorwegen, Zweden, Australië, Zwitserland en Japan.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Torenhoge gasprijzen in Europa en de daaruit resulterende stijging van de energiekosten voor consumenten en producenten in de gehele Eurozone lijken de ECB te hebben overdonderd. Het lijkt erop dat een aantal mensen binnen de centrale bank zich niet prettig voelt bij de voorspellingen dat er voor onbepaalde tijd minder inflatie zal zijn dan beoogd, en dat de verwachtingen op de markt dat er geen prijsstijgingen zullen plaatsvinden tot minimaal 2025 te ‘dovish’ zijn. We verwachten dat deze onenigheden en inflatiegegevens de komende tijd de grootste drijfveren zullen blijven achter de koers van de euro. De verwachtingen op de markt voor het toekomstige beleid van de ECB zijn zo ‘dovish’ dat het risico bestaat dat het monetaire beleid vroegtijdig wordt aangescherpt, een positieve verandering voor de gemeenschappelijke munteenheid.

GBP

Ook in het VK is er een sterke inflatie gerapporteerd, samen met positieve werkgelegenheidscijfers. Hierop baseerden handelaars hun verwachtingen voor stijgingen bij de Bank of England. Toch wordt er niet op een prijsstijging gerekend tot de zomer van 2022 en we vragen ons af of uit de onophoudelijke opwaartse prijsdruk nieuwe verwachtingen zullen resulteren voor prijsstijgingen in het eerste kwartaal van 2022. De vergadering van de Bank of England op donderdag zal hier meer licht op schijnen. De verwachtingen op de markt voor deze vergadering zijn ontspannen en het zou ons niet verbazen als meer mensen zich aansluiten bij de alternatieve beweging die oproept om onmiddellijk kwantitatieve versoepeling te verminderen om het pond te ondersteunen.

USD

De inflatie in augustus was wederom erg hoog, hoewel het kerndoel en de kerncijfers iets milder waren dan verwacht. Er waren tekenen dat de inflatiepieken veroorzaakt werden door pandemiegerelateerde tekorten, denk aan occasions of dringendere sectoren als huisvesting. Toch leken de markten niet gerustgesteld door de inflatiecijfers, waardoor de opbrengsten voor de Treasury deze week hoger waren.

Dit is een interessante achtergrond voor de FOMC-vergadering van september, die woensdag wordt gehouden. [link invoegen naar ons rapport]. We denken dat de milde cijfers voorlopig zullen blijven en dat er na deze vergadering geen afbouw zal worden aangekondigd. Toch zullen critici hun toenemende kritiek laten zien in puntendiagrammen waarbij leden hun verwachtingen voor aaneensluitende jaren vastleggen. De kans is groot dat we al eerder een aantal uitschieters in prijsstijgingen gaan zien dan op de markt werd verwacht. De reactie van de dollar moeten we nog afwachten.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL