Valuta olie-exporterende landen profiteren van olierally

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

22 June 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De rally van risicoactiva begon vorige week weer, zij het langzamer en in een omgeving met onregelmatige two-way trading. De olieprijzen piekten, en ruwe olie is nu 10% duurder dan vorige week.

H
et was dan ook geen verrassing dat de Russische roebel en de Colombiaanse peso topprestaties neerzetten: de economieën van deze landen zijn grotendeels afhankelijk van de export van energie. Het Britse pond presteerde het slechtst van alle G10-valuta; de munt heeft nog steeds last van de angst voor een harde brexit.

Deze week verschijnen in de eurozone, de VS en het VK de cruciale PMI-indices voor economische activiteit van juni. Dit zijn de betrouwbaarste voorspellende indicatoren voor de toestand van de economie. De economische cijfers hebben in de afgelopen weken overwegend voor opwaartse verrassingen gezorgd. Wij verwachten dat deze trend zich zal voortzetten, en sommige indicatoren zullen waarschijnlijk boven het niveau van 50 stijgen – het niveau dat de omslag van krimp naar economische groei aangeeft.

Belangrijke valuta in de detail

 

EUR

Er was vorige week niet veel economisch nieuws in de eurozone. Positief is wel dat het aantal besmettingen met het coronavirus op het Europese vasteland nog steeds daalt, terwijl dit in de VS duidelijk anders is. Bovendien hebben de banken in de eurozone meer goedkope TLTRO-III-leningen bij de ECB genomen dan verwacht. Ook dit is een goed teken, want het wijst erop dat de banken optimistischer zijn geworden over de vraag naar krediet. We denken dat de PMI-indices van juni deze week voor een opwaartse verrassing zouden kunnen zorgen. Als dat zo is, en het verschil in besmettingsaantallen ten opzichte van de VS blijft bestaan, dan zou de rally van de euro wel eens scherper kunnen worden.

GBP

Het economische nieuws uit het VK was vorige week in het algemeen beter dan verwacht. De werkloosheid steeg minder dan gevreesd, en de detailhandelsverkopen ex-auto fuel (exclusief de volatiele auto- en brandstofverkopen) stegen met 10%, terwijl slechts 5% werd verwacht. De Bank of England liet de rentes ongewijzigd en koos, met slechts één tegenstem, voor een verhoging van de QE-doelstelling met £100 miljard. Toch leidden deze gunstige omstandigheden niet tot een rally van het pond. Het lijkt erop dat handelaren nerveus beginnen te worden over het gebrek aan voortgang bij de brexit-onderhandelingen met de Europese Unie.

USD

De economische cijfers uit de VS werden vorige week wisselender. De detailhandelsverkopen in mei waren veel beter dan verwacht: het herstel ten opzichte van de belabberde cijfers van april gaat twee keer zo snel als voorzien, maar het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen, een actuelere graadmeter, stelde enigszins teleur. Opnieuw vroegen anderhalf miljoen werknemers een werkloosheidsuitkering aan, en het aantal dat een uitkering ontvangt, blijft groter dan 20 miljoen. Echt onheilspellend is het feit dat in veel staten, bijvoorbeeld in Californië, Texas en Florida, het aantal nieuwe COVID-gevallen blijft stijgen. De besmettingscurve loopt omhoog en er zijn regelmatig recordaantallen nieuwe besmettingen. We verwachten dat de koers van de gemeenschappelijke munt in de komende weken zal profiteren van het verschil tussen deze cijfers en die uit de eurozone, die hoopgevender zijn.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL