Weinig verrassende uitslag Amerikaanse verkiezingen en hawkish Fed brengen dollar op stoom

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

12 November 2018

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De dollar bereikte eind vorige week nieuwe records ten opzichte van zijn belangrijkste tegenhangers. Er waren twijfels over de vraag of president Trump na de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen nog wel in staat zou zijn om extra fiscale stimuleringsmaatregelen door te drukken, maar deze twijfels raakten op de achtergrond toen de Federal Reserve hawkish bleek en de koersen op de aandelenmarkten daalden.

D
e midterm-verkiezingen voor het Amerikaanse Congres leverden vorige week geen enkele echte verrassing op. Ze verliepen grotendeels zoals de opiniepeilingen al hadden aangegeven. De Republikeinen van Trump wisten hun meerderheid in de Amerikaanse Senaat te behouden, maar – en dit was een klap voor de president, die aanvullende belastingmaatregelen door wil drukken – de democraten wonnen voor het eerst sinds acht jaar in het Huis van Afgevaardigden.

Aanvankelijk zette de politieke onzekerheid door de afwijking van de status quo de dollar onder druk, toen de uitslagen in steeds meer staten bekend werden en het erop begon te lijken dat de Democraten in het lagerhuis zouden winnen. Maar in de loop van de week wist de greenback al deze verliezen weer goed te maken. De munt slaagde er aan het eind van de week zelfs in om hoger te eindigen ten opzichte van de euro, na de optimistische verklaring van de Federal Reserve.

Deze week zal het nieuws van het brexit-front de valutamarkten waarschijnlijk blijven beheersen. Daarnaast zijn de cijfers van de Amerikaanse inflatie en de detailhandelsverkopen de moeite waard om in de gaten te houden.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Vorige week bleef het vrij stil in de eurozone. De handel in de gemeenschappelijke munt werd vooral bepaald door de uitkomsten van de Amerikaanse verkiezingen en de verklaring van de Federal Reserve.

Ondanks dat zagen we wel een bescheiden opwaartse bijstelling van het belangrijke samengestelde PMI-cijfer. Toch blijft deze belangrijke indicator nog steeds rond zijn laagste niveau in twee jaar hangen, wat erop wijst dat de prestaties van de economie in de eurozone – na een vrij rampzalig derde kwartaal – in het vierde kwartaal opnieuw zwak zullen zijn. Ook deze week zal in de eurozone niet veel gebeuren. De handel in de euro zal waarschijnlijk door gebeurtenissen elders bepaald worden.

USD

De analyse die de Federal Reserve afgelopen donderdag van de Amerikaanse economie gaf, was opnieuw duidelijk hawkish. Hierdoor steeg de hoop dat de centrale bank bij zijn volgende bijeenkomst in december de rente verhoogt. De beleidsmakers verklaarden dat de Amerikaanse economie ‘in een stevig tempo aan het groeien is’ en spraken tevreden over ‘solide’ banenwinst en toenemende bestedingen van huishoudens. Na deze uitlatingen denken wij dat een vierde renteverhoging in dit kalenderjaar door de Fed volgende maand vrijwel zeker is, en dat er op de financiële markten wel iets heel bijzonders moet gebeuren om ze hiervan af te houden.

In de VS zal de aandacht deze week volledig gericht zijn op de inflatiecijfers die woensdag verschijnen en de cijfers van de detailhandelsverkopen op donderdag; beide kunnen de koers van de greenback beïnvloeden.

GBP

Het Britse pond zakte vrijdag naar zijn laagste punt sinds 10 dagen, doordat twijfel over een brexit-akkoord en een vlucht uit risico het pond onder druk zetten. Onenigheid binnen de Tory-partij over hoe de brexit verder aangepakt moet worden, waarbij het ontslag van MP Jo Johnson vrijdag typerend was, gaf nog eens aan hoe moeilijk het voor Theresa May zal worden om elke uittredingsovereenkomst met de EU door het parlement te krijgen.

Deze week verschijnen in het VK veel cijfers: op het programma staan dinsdag het arbeidsmarktrapport, woensdag de inflatiecijfers en donderdag de cijfers van de detailhandelsverkopen. Voor zover daarbij geen verrassingen ontstaan, zal de brexit tot aan de EU-top van 13 en 14 december bepalend blijven.

DEEL