🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Wereldwijde vlucht uit risico steunt dollarkoers

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

29 oktober 2018

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De wereldwijde vlucht uit risicovolle beleggingen hield vorige week aan. Er waren scherpe koersdalingen op de aandelenmarkten en ook de rendementen op Amerikaans schatkistpapier daalden behoorlijk sinds de hoge noteringen van vorige maand.

D
it alles doet het wereldwijde risicosentiment momenteel weinig goeds. De cijfers over de economie lijken de laatste tijd opeens zwakker te zijn geworden. De PMI-indices voor economische activiteit tuimelden onverwacht omlaag, wat het marktsentiment nog verder aantastte. Dit keer gedroeg de dollar zich als een veilige haven voor nerveuze beleggers: de koers van de munt steeg ten opzichte van elke G10-valuta behalve de Japanse yen.

Deze week zullen de inflatie in de eurozone, die woensdag bekend wordt gemaakt, en het maandelijkse Amerikaanse payroll report voor oktober het belangrijkste macro-economische nieuws voor de FX-markten opleveren. Daarnaast zullen valutahandelaren vooral letten op de ontwikkelingen op risicomarkten en ook op het nieuws rond het Italiaanse begrotingsconflict en de steeds groter wordende spreads tussen de Italiaanse schuldenlast en die van de rest van de eurozone.

Belangrijke valuta in detail

EUR


De teleurstellende PMI-cijfers voor zakelijke activiteit vergroten de bezorgdheid die de neerwaartse verrassing bij de inflatie in de eurozone vorige maand opleverde. Maar de zwakke cijfers lijken de ECB tot nu toe niet van haar stuk te brengen. Voorzitter Draghi maakte bij de oktoberbijeenkomst van de ECB vorige week vooral duidelijk dat hij deze zwakte als tijdelijk beschouwt en nog geen reden ziet om het standpunt van de ECB te wijzigen. Hoe dan ook, de euro had niets aan deze cijfers of aan de sfeer van risicomijding: de koers van de munt zakte onder de recente bandbreedte ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Onder deze omstandigheden worden de flash-inflatiecijfers voor de eurozone, die woensdag verschijnen, extra belangrijk en zullen de markten deze nauwlettend in de gaten houden.

GBP


Het Britse pond had vorige week sterk te lijden onder de vlucht uit risico. Naast de algehele rally van de dollar werden de markten ook nerveus toen uitlekte dat het Britse kabinet in een impasse zat rond de vraag welke concessies aan de EU gedaan moeten worden om de vastgelopen brexit-onderhandelingen weer op gang te krijgen. Het pond presteerde vorige week het slechtst van de G10-valuta’s. Toch denken wij dat het pond oversold is. Nu de bijeenkomst van de Bank of England er donderdag aankomt kan zelfs een lichte hawkish toon in de mededelingen van het MPC een significante rally veroorzaken, vooral als het wereldwijde risicosentiment zich deze week stabiliseert.

USD


Het economische nieuws uit de VS was wisselend, maar duidelijk beter dan het nieuws uit de eurozone. Het BBP dat voor het derde kwartaal achteraf wordt berekend was sterk, maar de activiteit op de huizenmarkt lijkt recentelijk gedaald te zijn nu de hypotheekrente stijgt. Het payroll report van deze week, dat vrijdag verschijnt, zou hier duidelijkheid over moeten geven. Toch zien wij op dit moment nog geen reden om aan de kracht van de Amerikaanse economie te twijfelen. Zoals altijd is hier het doorslaggevende gegevenspunt of de krapte op de arbeidsmarkt zich vertaalt in opwaartse druk op de lonen.

DEEL