🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Begrotingsplannen van tafel: Britse pond negeert nieuws over Amerikaanse inflatie met rally

( Leestijd: 3 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

17 oktober 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Het was opnieuw een volatiele week op de FX-markten, waarin het Britse pond de show stal. Premier Truss ontsloeg haar minister van Financiën Kwarteng en een aantal – eigenlijk zelfs de meeste – van de drie weken geleden aangekondigde begrotingsmaatregelen werd teruggedraaid. Dit zorgde voor een rally van het Britse pond.

D
e munt schoot naar de top van de ranglijsten en was vrijwel de enige belangrijke valuta die stand wist te houden tegen de dollar. In de VS was het inflatienieuws alweer slecht. Hierdoor schoten de rendementen nogmaals omhoog en werd de rally van de dollar verder aangewakkerd. De Oost-Europese valuta presteerden vorige week het best. Hun posities werden versterkt door de uitzonderlijke voorstellen van de Hongaarse Nationale Bank om de depreciatie van de forint tegen te gaan, onder andere met forse renteverhogingen die op de valutamarkten gericht zijn. Gezien het slechte nieuws over de inflatie deden risicoactiva en de gemeenschappelijke munt het opvallend goed: ze sloten de week vrijwel ongewijzigd af.

Elders staat deze week niet veel op de economische agenda. De aandacht zal daarom opnieuw uitgaan naar de Britse obligatie- en valutamarkten, nu de Bank of England wil stoppen met het ondersteunen van de langetermijn-obligatiemarkt. Woensdag krijgen we het Britse inflatierapport, dat zeker voor extra onrust op de markt zal zorgen. Verder staat vanaf dinsdag een serie openbare toespraken van vertegenwoordigers van de Federal Reserve op de agenda. Die zullen de markten waarschijnlijk beïnvloeden, want het eindpunt van de renteverhogingen door de Fed begint in de buurt van de 5% te komen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Er was vorige week eigenlijk geen belangrijk nieuws. De gemeenschappelijke munt presteerde opvallend goed: ondanks het slechte Amerikaanse inflatierapport en de daaropvolgende stijging van de rendementen op schatkistpapier sloot de euro de week ten opzichte van de dollar vrijwel onveranderd af. Nog steeds worden nieuwe pakketten steunmaatregelen voor consumenten en ondernemingen aangekondigd om de gevolgen van de stijgende energieprijzen te verzachten. Wij blijven bij onze mening dat het effect van al deze vraagversterkende maatregelen ondergewaardeerd wordt en dat dit effect het risico van een diepe, langdurige recessie verkleint. Bovendien zijn de commodityprijzen, die in de zomer recordhoogtes bereikten, significant gedaald, wat goed is voor de ruilvoet van de eurozone. Ook deze verbetering zit nog niet in de koers van de euro.

GBP

Na het ontslag van Kwarteng door Truss en de onwillige bekendmaking dat een aantal belastingmaatregelen wordt teruggedraaid, herstelde het Britse pond zich tot zijn niveau van drie weken geleden, toen de rampzalige begrotingsplannen werden aangekondigd. Op de Britse obligatiemarkt gaat het nog niet zo goed. Afgelopen vrijdag was er paniek over het aflopen van het opkoopprogramma voor langetermijnobligaties van de Bank of England, maar de markten zouden wat tot rust moeten komen nu de conservatieve Jeremy Hunt de nieuwe minister van Financiën is en – zo werd in het weekend bekend – waarschijnlijk nog meer belastingmaatregelen worden geschrapt. Iedereen hoopt dat uit het inflatierapport van woensdag zal blijken dat zowel de headline-inflatie als de kerninflatie hun hoogste punt hebben bereikt, maar de markten prijzen toch ongekende renteverhogingen van 100 basispunten en zelfs meer in voor de komende twee bijeenkomsten van de Bank of England.

USD

Het Amerikaanse inflatierapport van september bezorgde de markten de tweede onaangename verrassing op rij. Het headline-cijfer was lager door de dalende energieprijzen, maar het kerncijfer, dat belangrijker is, zette met 6,6% een nieuwe record neer. De markten prijzen nu voor de rest van 2022 twee achtereenvolgende renteverhogingen van 75 basispunten in, en een eindpunt voor de basisrente van bijna 5%. Deze week staat er in de VS vrijwel geen belangrijk economisch nieuws op de agenda, dus zal de obligatiemarkt het belangrijkste nieuws opleveren. Als de rendementen voor de langere termijn min of meer stabiel lijken op de huidige niveaus, zou de dollar een stukje van zijn recente winst kunnen inleveren.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL