🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Aandelenkoersen stijgen, Federal Reserve extra ‘dovish’

( Leestijd: 5 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

1 september 2020

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De maand augustus was dit jaar ongewoon druk voor de financiële markten. We zagen een rally in Amerikaanse aandelen zoals die in de afgelopen decennia in augustus nog niet eerder is vertoond.

D
eze rally werd veroorzaakt door de grootschalige monetaire verruiming door centrale banken wereldwijd, in combinatie met voorzichtig optimisme over een COVID-vaccin. Voor veilige havens en – wat belangrijker is – voor de Amerikaanse dollar, was het juist een slechte maand. De Federal Reserve bewees de greenback geen dienst door een belangrijke ‘dovish’ beleidsomslag aan te kondigen, waarbij in sommige periodes een inflatie boven het doel getolereerd zal worden, ter compensatie van periodes waarin de inflatie onder het doel van 2% blijft.

De Amerikaanse dollar ging ten opzichte van commodityvaluta buitengewoon sterk in de uitverkoop. Dit komt doordat verwacht wordt dat de commodity-sector van de grotere tolerantie van de Fed bij inflatiedruk zal profiteren. De enige uitzondering hierop was de Braziliaanse real, die vanwege de belastingproblematiek en de slechte aanpak van de pandemie in het land nog steeds onder druk staat.

Handelaren die terug zijn van vakantie kunnen deze week met een flinke portie macro-economisch nieuws aan de slag. Dinsdag tot en met donderdag verschijnen de PMI-indices voor economische activiteit in de eurozone en de inflatiecijfers van de maand augustus, en daar bovenop krijgen we vrijdag het belangrijke Amerikaanse werkgelegenheidsrapport.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De razende rally van de euro ten opzichte van de dollar kreeg een nieuwe impuls toen de Federal Reserve zijn ‘flexibele beleid’ ten aanzien van de inflatiedoelstelling aankondigde. Dit houdt in dat men vanaf nu minder snel zal ingrijpen als de inflatie boven het doel uitkomt. Wij blijven voor de lange termijn positief over de gemeenschappelijke munt, maar denken dat deze op korte termijn – gezien de snelheid van de recente beweging, de overstrekte short posities die valutaspeculanten in de dollar hebben en het wisselende nieuws uit de eurozone over de economie en de pandemie – gevoelig is voor koersterugval. Deze week verschijnt het inflatierapport van augustus. Wat daarin zal staan, is moeilijker te voorspellen dan anders. Elke verrassing zou wel eens een scherpe koersbeweging kunnen veroorzaken.

GBP

De ‘risk-on’-stemming die deze zomer op de financiële markten heerste, was vooral goed voor het Britse pond. Die munt deed het beter dan alle niet-commodity-afhankelijke G10-valuta en haalde ten opzichte van de Amerikaanse dollar de hoogste koers in twee jaar. Dat er bij de brexit-onderhandelingen geen zichtbare voortgang is geboekt en de cijfers over de economie wisselend zijn, speelde voor de handel kennelijk geen rol. Deze week valt geen nieuws over de pandemie of de brexit-onderhandelingen te verwachten. Gezien het feit dat speculanten heel short lijken te staan in de Amerikaanse dollar en het Britse pond in de afgelopen weken een hele scherpe rally heeft gehad, is er een behoorlijke kans dat teleurstellend nieuws over de economie of de brexit-onderhandelingen op korte termijn voor koersterugval zal zorgen.

USD

Door de ommezwaai in het inflatiebeleid die de Federal Reserve vorige week aankondigde, zijn wij er nog sterker van overtuigd geraakt dat we met ons ‘bearish’ langetermijnperspectief op de Amerikaanse dollar goed zitten. De Fed heeft verklaard dat men niet zal ingrijpen als de inflatie boven het doel van 2% stijgt, maar dat een gemiddelde rond het doel in stand moet blijven. Op middellange termijn betekent dit dat de drempel voor toekomstige renteverhogingen nog hoger is geworden dan de markt had verwacht. Een hogere inflatie betekent niet meer automatisch een renteverhoging. De financiële markten reageerden hierop zoals te verwachten was: de prijzen van commodity’s en aandelen stegen, en langetermijnobligaties en de Amerikaanse dollar gingen in de uitverkoop.

Op korte termijn denken we dat de dollar steeds meer weerstand zal kunnen bieden aan verdere sell-offs, want speculanten hebben ‘bearish’ consensusposities in de dollar die steeds overstrekter worden. Als het banenrapport vrijdag positief is, zou dit wel eens een korte rally van de dollar kunnen veroorzaken, ter dekking van de short posities.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL