🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Dollar en Oost-Europese valuta winnen aan kracht door mondiale inflatie

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

4 oktober 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De markten ontwikkelden zich vorige week verder in de richting die wij al hadden gezien en voorspeld.

D
e inflatiedruk steeg over de hele wereld snel en centrale bankiers zouden, met name in ontwikkelingslanden, nu al met hun verkrappingsbeleid ‘achter de curve’ kunnen lopen (d.w.z. de renteverhogingen houden de inflatie niet bij). Met name in Oost-Europa was dit duidelijk te zien: beleidsmakers van centrale banken zorgden voor ‘hawkish’ verrassingen, die tot koersstijgingen van de meeste valuta van die landen leidden. Vooralsnog profiteert de dollar van de stijging van de Amerikaanse rendementen in combinatie met de ‘dovish’ geluiden uit de ECB. De koers van de munt steeg vorige week ten opzichte van alle andere G10-valuta.

Deze week wordt de publicatie van het Amerikaanse banenrapport van september de belangrijkste gebeurtenis voor de markten. Een aantal centrale banken komt bijeen, onder andere die van Australië en Nieuw-Zeeland. Niets wijst op een afname van de inflatiedruk, die wordt veroorzaakt door vraagoverschotten en de druk op de toeleveringsketens. Wij verwachten daarom nog meer ‘hawkish’ verrassingen – en koersstijgingen voor de betreffende valuta.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Ook het inflatierapport uit de eurozone was een opwaartse verrassing, en dat terwijl de verwachtingen in de dagen vóór de bekendmaking van deze cijfers toch al behoorlijk waren opgeschroefd. De stijgende energieprijzen zouden koren op de molen moeten zijn voor de haviken binnen de ECB, die zich de afgelopen tijd merkwaardig stil hebben gehouden. De notulen van de bijeenkomst, die deze week worden gepubliceerd, zijn min of meer oud nieuws, maar de diverse toespraken door leden van het ECB-bestuur krijgen onze volle aandacht.

GBP

Het nieuws uit het VK over tekorten en wachtrijen bij tankstations verzwakt de argumenten van de duiven bij de Bank of England. De markten zijn hun verwachtingen ten aanzien van de stappen van de Bank of England dan ook volop aan het herprijzen. Ze halen die naar voren, zodat nu bij de eerste bijeenkomst in 2022 een volledige rentestap is ingeprijsd. Wij denken dat die er nóg sneller komt. Het Britse pond heeft tot nu toe niet echt van deze ontwikkeling kunnen profiteren. De euro en de beelden van wachtrijen en tekorten, die een klap zijn voor het algemene sentiment rond Britse activa, drukken de koers van het pond. We denken dat dit gaat veranderen. Het vooruitzicht dat de Bank of England de rentes eerder dan verwacht zal verhogen moet op zijn minst voor een stabilisering van de koers zorgen.

USD

De opschudding in de VS rond het schuldenplafond lijkt ons een typisch non-issue dat de markten volledig zouden moeten negeren. Dat lijken ze – afgezien van een lichte stijging van de rentes op schatkistpapier – tot nu toe ook te doen. Veel belangrijker is het gestaag binnendruppelende inflatienieuws, zoals deze week de deflator van de particuliere consumptieve bestedingen (PCE), die opnieuw hoger was dan verwacht. In het banenrapport van vrijdag wordt een headlinecijfer voor de netto-banengroei verwacht dat stabiel is maar niet echt opmerkelijk. Wij zijn met name geïnteresseerd in de looncijfers, die erop zouden kunnen wijzen dat werknemers nu eindelijk tegengas gaan geven tegen de daling van de reële lonen waar ze dit jaar mee te maken hebben gekregen.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL