Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Dollar verliest kracht, Amerikaanse obligatiemarkt stabiliseert

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

12 April 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De verkoop van Amerikaanse staatsobligaties is wat afgezwakt en de rendementen van Amerikaans schatkistpapier lijken op dit moment binnen een vaste bandbreedte te blijven.

D
e verkoop van Amerikaanse staatsobligaties is wat afgezwakt en de rendementen van Amerikaans schatkistpapier lijken op dit moment binnen een vaste bandbreedte te blijven. Het rendement van obligaties met een looptijd van tien jaar schommelt bijvoorbeeld tussen de 1,60% en 1,75%. De dollar boekte vorige week wisselende resultaten. De koers van de munt krabbelde terug ten opzichte van elke G10-valuta behalve het Britse pond, en ook ten opzichte van de meeste valuta uit opkomende markten. Wij denken dat de rentetarieven nog verder zullen stijgen, maar dat er hogere inflatiecijfers nodig zijn om de rente het volgende zetje omhoog te geven. Inmiddels wordt verwacht dat de uitrol van de vaccinatieprogramma’s in de eurozone gaat verbeteren. Dit zorgt voor een positiever sentiment rond de euro in het tweede kwartaal. Het is opmerkelijk dat speculanten in futures massaal hun short-posities in de Amerikaanse dollar sluiten. Dit betekent dat het afdekken van deze posities de koers van de dollar op korte termijn niet zal ondersteunen.

Donderdag komt de Turkse centrale bank bijeen. Nu Erdogan de vorige, orthodoxe gouverneur heeft ontslagen, zal deze bijeenkomst extra in de aandacht staan. Wat de economie betreft, moeten we de Amerikaanse inflatiecijfers van maart scherp in de gaten houden. Wij denken dat verstoringen in de toeleveringsketen en een stijgende vraag wel eens voor een opwaartse verrassing zouden kunnen zorgen.

World currencies in holding pattern ahead of US Thanksgiving holiday

Belangrijke valuta in detail

EUR

De economische cijfers die vorige week uit de eurozone kwamen, gaven een wisselend beeld. Er was een uitzonderlijk grote opwaartse herziening van de PMI-indicatoren en de Duitse fabrieksorders waren goed, maar de werkgelegenheidscijfers van februari waren zwakker dan verwacht. Het eerste heeft volgens ons de meeste betekenis. Het laatste is een ‘lagging data point’, dat wil zeggen informatie over het verleden. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het vaccineren in Europa vanaf nu steeds sneller zou kunnen gaan. Daarom denken wij dat de rally van de euro nog ruimte heeft, vooral nu de ‘overhang’ van short-posities in de Amerikaanse dollar opgeruimd lijkt te zijn.

GBP

Het Britse pond beleefde vorige week een kleine verkoopgolf toen de PMI-indicatoren voor economische activiteit iets naar beneden werden bijgesteld. Toch presteert de munt in 2021 tot nu toe behoorlijk goed. Gezien de positieve fundamentals en het succes van het COVID-19-vaccinatieprogramma in het VK zal de zwakte volgens ons niet lang duren. Een belangrijke rally van het pond in de aanloop naar de Schotse parlementsverkiezingen op 6 mei zou uitgesteld kunnen worden door politieke onrust op korte termijn.

USD

In de VS werden vorige week diverse minder belangrijke (‘second tier’) indicatoren gepubliceerd. Wij adviseren naar de producentenprijsindex (Producer Price Index) van maart te kijken, die een maatstaf is voor prijsdruk op groothandelsniveau. Dit cijfer was een belangrijke verrassing, want het was veel hoger dan de markt had verwacht en bevestigde onze prognose dat in de VS prijsdruk aan het ontstaan is. De obligatierendementen zijn op dit moment weer wat stabieler, maar bij de inflatie van de consumptieprijzen is deze week een opwaartse verrassing mogelijk die de koplopers opnieuw op de proef zou kunnen stellen.

🔊 Binnen 20 minuten geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten? Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL