Markt op zijn kop door verergering pandemie, paniekvlucht naar dollar

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

23 March 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De verspreiding van het coronavirus en de extreme maatregelen die zijn genomen om de pandemie onder controle te krijgen hebben de financiële markten wereldwijd ontregeld.

D
e valutamarkten reageren door hals over kop naar de Amerikaanse dollar te vluchten, die als veilig wordt gezien. De koersen van alle belangrijke valuta – zelfs de Japanse yen – daalden ten opzichte van de greenback sterk. De olieafhankelijke valuta kregen de ergste klappen, doordat in de algemene sfeer van angst ook nog eens de olieprijzen kelderden.

Aan de economische cijfers van deze week zou voor het eerst af te lezen moeten zijn welke enorme schade de pandemie heeft aangericht. De PMI-activiteitsindices van de eurozone en het VK (dinsdag) en het aantal aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de VS (donderdag) zullen waarschijnlijk met afstand de slechtste cijfers aller tijden zijn. De valutamarkten zullen zich met name laten leiden door de ontwikkeling van het aantal besmettingen in de landen die in lockdown zijn of dit overwegen. Als het aantal besmettingen in de VS zo snel als nu blijft stijgen en daarbij de cijfers in Italië en Spanje niet verslechteren, zou er wel eens een einde aan de rally van de dollar kunnen komen.

We staan voor een economische crisis van ongekende omvang – maar er is hoop. De monetaire en fiscale autoriteiten op de hele wereld werken aan ongeëvenaarde maatregelen. Dagelijks worden grootschalige overheidsuitgaven, kredietgaranties en liquiditeitsinjecties aangekondigd. Overheden zijn bereid om alles te doen wat nodig is. Het zou daardoor haalbaar kunnen zijn om, zodra de epidemie onder controle is, terug te keren in een vrijwel intacte economische structuur.

EUR

Spanje en Italië zijn nu volledig in lockdown en in andere economieën van de eurozone worden steeds meer beperkingen opgelegd. Er komt een zware recessie aan, maar de ECB heeft fors ingegrepen door 750 miljard euro voor staatsschulden aan te kondigen. Dit betekent dat de getroffen landen enorme begrotingstekorten kunnen financieren zonder dat ze bang voor de markten hoeven te zijn. De sterke daling van spreads in de afgelopen drie dagen biedt in ieder geval een sprankje hoop bij al het sombere nieuws. We volgen voorlopig de cijfers over de epidemie uit de diverse landen en hopen dat de drastische maatregelen de curve zo snel mogelijk een andere richting weten te geven.

GBP

Het Britse pond kreeg het deze week harder te verduren dan euro. Dit kwam gedeeltelijk doordat de regering-Johnson plotseling haar koers wijzigde en toegaf dat lockdowns nodig zullen zijn om het virus in te perken. De Bank of England verlaagde opnieuw de rentes en kondigde 200 miljard aan kwantitatieve verruimingsmaatregelen en rechtstreekse financieringsprogramma’s voor het mkb aan. De PMI-cijfers van dinsdag zullen laten zien hoe erg de crisis is, maar de mededelingen van de centrale bank tijdens de bijeenkomst van aanstaande donderdag zijn belangrijker. Deze bijeenkomst staat, ondanks de drastische maatregelen van vorige week, nog steeds gewoon in de agenda’s.

USD

Bij een mondiale crisis vluchten valutahandelaren instinctief naar de Amerikaanse dollar als veilige haven, en deze pandemie is daar tot nu toe geen uitzondering op. De dollarrally wordt versterkt door het feit dat Europa tot dusver het zwaarst getroffen is. Deze indruk kan onjuist zijn, want in de VS is nog maar heel weinig getest. In feite is de VS op het moment van schrijven het land met het hoogste aantal nieuwe gevallen per dag, méér dan in Italië. Nu er steeds meer wordt getest, zullen de cijfers slechter worden. Dit zal de opwaartse trend van de dollar vanaf het huidige niveau beperken. Op veel kortere termijn verwachten we dat in de VS als reactie op de crisis een pakket fiscale stimuleringsmaatregelen aangekondigd zal worden. Donderdag wordt het aantal aanvragen van een werkloosheidsuitkering gepubliceerd. Dit zal het hoogste zijn dat ooit is genoteerd.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL