Markten zetten zich schrap voor renteverlagingen Federal Reserve, wilde vlucht uit dollar

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

11 June 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De markten gingen erop los. Door de angst voor oplopende spanningen in de handelsbetrekkingen, de teleurstellende economische cijfers uit de VS en de vrijblijvende mededelingen van Fed-voorzitter Powell werd voor de komende kwartalen steeds forser ingeprijsd dat de Federal Reserve de rentes gaat verlagen.

H
et was dan ook niet vreemd dat de dollar zijn slechtste week in maanden beleefde. De koers van de munt daalde met meer dan 1% ten opzichte van elke G10-valuta, met uitzondering van de yen. De markten voelen zich nog wel redelijk prettig bij de vooruitzichten op wereldwijde groei. Dit bleek uit het feit dat de valuta’s van de opkomende markten het goed deden. De Zuid-Afrikaanse rand vormde daarbij een uitzondering, want die werd na de bekendmaking van de slechte BBP-groeicijfers van het eerste kwartaal wereldwijd veruit de slechtst presterende belangrijke valuta.

Nu de indruk bestaat dat de impasse over de invoerheffingen voor Mexico voorbij is, zullen de markten de cijfers over de Amerikaanse economie op tekenen van zwakte onderzoeken – ter onderbouwing van de verwachting dat de rentes zullen worden verlaagd. Volgende week zullen de prestaties van de dollar waarschijnlijk bepaald worden door de inflatiecijfers, die woensdag verschijnen, en de detailhandelsverkopen van donderdag.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De ECB kondigde wat kleine wijzigingen in zijn monetaire beleid aan, met als belangrijkste punt een vrij royaal aanbod van middelen aan de banken in de eurozone. Verder deed de bank wat verwacht werd en waren er geen grote verrassingen voor de markten. De economische cijfers blijven een wisselend beeld geven: de Duitse industriële productie doet het slecht, maar de banengroei is nog steeds goed. Volgende week staan geen belangrijke beleidsaankondigingen op de agenda, dus de handel in de euro zal waarschijnlijk bepaald worden door de marktverwachting over wat de Federal Reserve met de rente gaat doen. Dit zal uit de mededelingen van de Fed en de cijfers over de Amerikaanse economie blijken.

GBP

Het enige opvallende in het VK was vorige week een duidelijke verzachting van het sentiment over de productiesector – wat in lijn is met onze visie op de geavanceerde economieën. Maar het Britse pond blijft voorlopig buiten de schijnwerpers. De koers van de munt volgt de bewegingen van de euro ten opzichte van de dollar op de voet. Deze week zijn de arbeidsmarktcijfers (dinsdag) van belang, maar we verwachten dat, bij gebrek aan politieke ontwikkelingen rond de brexit, het pond de koers van de euro ten opzichte van wereldvaluta’s zal blijven volgen.

USD

De ‘doves’ bij de Fed werden vorige week zeker aangemoedigd door het zwakke banenrapport voor de maand mei. De banengroei was sterk gedaald, naar slechts 75.000, en de cijfers van de voorgaande maand werden met 75.000 bijgesteld. Er is nog een gezonde loongroei, maar die neemt niet toe. Wij zouden niet adviseren om op basis van enkele slechte cijfers meteen conclusies te trekken, maar de markten hadden daar geen moeite mee. Een rally van Amerikaanse staatsobligaties volgde de verwachtingen dat de daggeldrente wordt verlaagd, en de dollar beleefde een scherpe sell-off.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten

DEEL