Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Risicoactiva trotseren hogere rendementen

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

6 April 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Door de feestdagen was de handelsweek wat korter. Risicoactiva bleven rallyen, met Amerikaanse aandelen aan kop.

Z
e lijken de duidelijke opwaartse trend bij de rendementen van global bonds (obligaties die wereldwijd worden aangeboden) te negeren. De dollar ging in de uitverkoop ten opzichte van elke andere G10-valuta, ondanks het sterke banenrapport uit de VS. De valuta uit opkomende markten volgden deze lijn, onder aanvoering van de Turkse lira. Toch wisten bijna alle belangrijke valuta uit opkomende markten de week met een winst van meer dan 1% af te sluiten.

Wij verwachten dat de positieve stemming op de financiële markten nog wel een tijdje zal aanhouden. Door de combinatie van 0-procent- of negatieve rentes op de ontwikkelde markten, een lawine aan overheidssteun voor de binnenlandse economieën en de ongelijke maar duidelijke vaccinatievoortgang zouden de risicoactiva voorlopig moeten blijven waar ze zijn, terwijl de obligatiekoersen nog steeds dalen, vooral in de VS. Wij zijn met name positief over de valuta uit opkomende markten, want die zijn goedkoop én zijn op dit moment in staat om van de huidige omgeving te profiteren.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Het belangrijkste nieuws was vorige week de teleurstellende inflatie in maart: het kerncijfer (d.w.z. het cijfer exclusief de volatiele onderdelen) daalde naar 0,9% op jaarbasis. De nieuwe golf lockdowns remt de consumptie duidelijk en vertraagt het ontstaan van inflatiedruk in de eurozone. Deze week zijn de notulen van de ECB-bijeenkomst en de industriële productiecijfers uit Duitsland, Frankrijk en Spanje de hoogtepunten. Deze laatste cijfers zouden redelijk goed moeten zijn, omdat de productiesector minder last heeft van de lockdowns. Toch zal dit nieuws waarschijnlijk niet zo veel invloed op de valutamarkten hebben.

GBP

Het Britse pond was vorige week de outperformer ten opzichte van alle andere G10-valuta en ten opzichte van een behoorlijk aantal valuta uit opkomende markten. Naast de goede vaccinatievoortgang was er een bescheiden opwaartse bijstelling van de groeicijfers van vorig jaar. De huidige risicozoekende omgeving blijkt een zegen voor het pond te zijn. De tijdens de pandemie opgelopen verliezen ten opzichte van de euro zijn nu ingelopen, en ten opzichte van de Amerikaanse dollar staat het pond er zelfs nog een stuk beter voor. Ook deze handelsweek is wat korter en er staan in het VK geen belangrijke cijferpublicaties of beleidsbeslissingen op de agenda. We verwachten daarom dat het Britse pond de weg van de minste weerstand – omhoog – zal blijven volgen.

USD

De succesvolle uitrol van het vaccinatieprogramma in de VS en de geleidelijke opheffing van de COVID-19-beperkingen heeft sneller effect op de economie dan voorspeld. Het banenrapport van maart was veel beter dan verwacht: de Amerikaanse economie kreeg er in die maand netto 916.000 banen bij. Bovendien komt het gigantische pakket stimuleringsmaatregelen er nog aan en is een nieuw pakket infrastructurele maatregelen in zicht. Economen zijn de tijdshorizon van hun prognoses voor een volledig herstel van de pandemie dan ook aan het bijstellen. Het valt ons op dat de dollar ondanks de stortvloed aan positief economisch nieuws niet rallyt, en zelfs iets lager wordt verhandeld.

🔊 Binnen 20 minuten geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten? Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL