Sell-off dollar, effect van maatregelen centrale banken wordt merkbaar

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

4 May 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Het leek er vorige week op dat sommige hard getroffen markten – met name de oliemarkt – zich begonnen te stabiliseren.

D
it leidde tot een rally van wereldvaluta ten opzichte van de dollar. De stemming onder beleggers was opgewekt, totdat Trump vrijdag uithaalde naar China. Dit zorgde op de dunne markten rond de feestdagen voor een daling van de aandelenkoersen. Wereldvaluta hielden grotendeels stand, de koers van de dollar was aan het einde van de week lager ten opzichte van elke G10-valuta en van de meeste valuta uit opkomende markten.

Deze week zal alle aandacht uitgaan naar het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdagmiddag verschijnt. De banenrapporten waren tot nu toe bedroevend, maar niet zo betrouwbaar. De cijfers van vrijdag zullen ons nu exact laten zien hoeveel schade de pandemie op de Amerikaanse arbeidsmarkt heeft aangericht. Er is een rally van risicoactiva, maar de tweede belangrijke vraag is deze week in hoeverre beleggers – gezien de ellendige economische cijfers tot nu toe – op de feiten vooruitlopen.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De economische groei in de eurozone in het eerste kwartaal bleek inderdaad triest te zijn: -3,8% kwartaal op kwartaal, een daling die drie keer zo groot is als die in de VS. Wij denken echter dat dit vooral komt doordat de beperkingen van de bewegingsvrijheid in de VS veel later in maart zijn ingevoerd dan in Europa, en verwachten dat het verschil in het tweede kwartaal grotendeels zal verdwijnen. Het goede nieuws is dat de werkloosheid slechts licht is gestegen – wat betekent dat de regelingen die overheden in het leven hebben geroepen om werkgelegenheid te behouden, effect beginnen te hebben. De ECB kondigde in het TLTRO III-programma een nóg verdere versoepeling van de kapitaaleisen voor banken aan. Daarnaast komen er nog deze maand algemene faciliteiten, PELTRO’s. De euro deed het verrassend goed. Het lijkt erop dat de markt begint in te zien dat – zoals wij al zeiden – de programma’s die de ECB heeft opgezet voldoende zijn om het ontstaan van systeemrisico’s voor de euro te voorkomen terwijl de lidstaten de crisis aanpakken.

GBP

De zwakke cijfers over de detailhandelsverkopen hadden nauwelijks invloed op het Britse pond. De koers van de munt volgde de bewegingen van de euro ten opzichte van de dollar over het algemeen op de voet. De belangrijkste gebeurtenis deze week is de bijeenkomst van de Bank of England van aanstaande donderdag. Iedereen verwacht dat het MPC de rente ongewijzigd zal laten, nu ‘zero bound’ (een rente van nul) een feit is. De markt zal op basis van de notulen van deze bijeenkomst proberen in te schatten welke verwachtingen de leden hebben over de diepte van de economische krimp. Daarnaast willen de markten graag meer weten over de manier waarop premier Johnson de economie na 7 mei geleidelijk weer op gaat starten.

USD

De Amerikaanse Federal Reserve maakte enkele aanpassingen bekend in de onlangs aangekondigde leningenprogramma’s, en voorzitter Powell zegde toe dat de buitengewone maatregelen van kracht zullen blijven zolang dat nodig is. Verder leverde de Fed-bijeenkomst van vorige week geen schokkend nieuws op. Het wachten is nu op het banenrapport van aanstaande vrijdag, dat naar verwachting waanzinnige stijgingen van banenverlies en werkloosheid zal laten zien. Wij zijn negatiever dan de consensus en verwachten 20%, gezien het enorme verlies van banen in de afgelopen weken. De aandacht verschuift nu naar de plannen die worden gemaakt om economieën weer op gang te brengen. Toch willen de aantallen besmettingen en sterfgevallen in de VS nog niet zakken. We denken daarom dat de rebound in de VS langer op zich zal laten wachten dan in de eurozone, en dit een bodem onder de koers van de euro zal leggen.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL