VS leeft naar Thanksgiving toe, wereldvaluta in de wacht

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

25 November 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De G10-valuta bleven vorige week binnen smalle bandbreedtes – en dat was ongebruikelijk. Ze eindigden allemaal met een verschil van 0,5% of minder ten opzichte van hun vertrekpunt.

O
ok de weekbandbreedtes waren heel smal. Het was stil op de markten. Deels was dit te verklaren door het ontbreken van noemenswaardig nieuws over het handelsconflict, de brexit of het beleid van grote centrale banken. Het feit dat de euro betrekkelijk goed standhield na het teleurstellende PMI-rapport heeft ons wel wat verbaasd.

De valuta uit opkomende markten waren juist in beweging. Vooral de Latijns-Amerikaanse valuta hadden het vorige week zwaar, waarbij de Chileense peso de weg omlaag aanvoerde. Die munt deed het slecht door de aanhoudende politieke onzekerheid in Chili.

Ook deze week kan het stil blijven op de markten, want in de VS vieren de handelaren in de tweede helft van de week Thanksgiving. In het VK gaan de Conservatieven in de peilingen aan de leiding, wat een goede kans op een outperformance van het Britse pond oplevert. De ECB brengt woensdag een communiqué uit dat de handel in de gemeenschappelijke munt volatiel kan maken. Vrijdag verschijnen de belangrijke inflatiecijfers voor de eurozone, maar spectaculaire marktbewegingen komen in de week van Thanksgiving niet vaak voor.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De euro kwam pas laat in de week van zijn plaats, toen de teleurstellende PMI-index voor economische activiteit de munt de wind uit de zeilen nam. De oproep van Lagarde om over te gaan tot een ander fiscaal beleid werd nóg urgenter toen bleek dat er geen enkele indicatie is dat de groei in de eurozone weer op gang komt. Deze week wordt de bekendmaking van de flash-inflatiecijfers (vrijdag) de belangrijkste gebeurtenis. De prognoses van economen lopen verder uiteen dan gebruikelijk, maar de kerninflatie zal waarschijnlijk voor de derde maand op rij stijgen. Dit zou de euro op de dunne Thanksgiving-markten wat steun kunnen bieden.

GBP

In het VK leverde het verkiezingsdebat tussen de leiders van de grote partijen geen duidelijke winnaar op. Dit is uitstekend nieuws voor de Tories, want die gaan in de peilingen overduidelijk aan de leiding. De PMI-cijfers waren juist erg zwak. Ze schetsten een beeld van een krimpende economie en stonden op het laagste niveau sinds de nasleep van het brexit-referendum. Na de aanzienlijke koersstijging van de afgelopen weken was de positie van het pond niet meer houdbaar. Het zwakke PMI-rapport werd dan ook een alibi voor een bescheiden koersdaling. Er staan deze week geen belangrijke macro-economische publicaties op de agenda, dus de handel in het pond zal waarschijnlijk bepaald worden door het nieuws over de verkiezingen. We raden aan om alert te zijn op een verkleining van de voorsprong van de Tories in de laatste campagnefase, net als in 2017 – hoewel daar tot nu toe nog niets van te merken is.

USD

In de VS waren de meeste economische cijfers vorige week goed, hoewel het om minder belangrijke (‘second tier’) publicaties ging. Ten opzichte van de andere G10-valuta hield de dollar stand, maar ten opzichte van de valuta uit opkomende markten – die onder de aanhoudende handelsonzekerheid leden – rallyde de munt de hele week gestaag door. In deze vakantieweek is weinig nieuws te verwachten, maar eventuele ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de VS en China zouden de markt in beweging kunnen brengen. Toch zal de handel in de greenback deze week vooral bepaald worden door het nieuws elders in de wereld.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL